(advertentie)ISSN 1871-1820 * aflevering 340 * 9 maart 2008

naar proza
Poëzie
* de dichter    * dichters    * klassiekers    * interviews    * recensies    * nieuws    

naar inhoud poëzie
De Dichter
meandermagazine.net/dedichter


Vrouwkje Tuinman


Spion

Slap elastiek ligt voor mijn deur. De postbode is
vertrokken. Steeds schijnt een rode gloed langs
het gordijn. Saaie enveloppen smijt hij meters ver
de gang in. Andere dagen grazen zijn mouwen
gulzig door mijn papier, maar krijg ik niets. Komt
er een brief dat hij mij dagen terug niet thuis trof.
Blaast hij rook door de brievenbus heen.
Het bordje met mijn naam erop is al verdwenen.
Interview met Vrouwkje Tuinman
Poëzie heeft een langere adem
door Maarten Gulden

'Ik werk beelden uit die ik herken. En die vergroot ik uit. Een voorbeeld is het gedicht 'Spion'. Het uitgangspunt is heel alledaags, het onderwerp misschien minder: de angst dat anderen jouw levenssfeer binnendringen.' Het is absoluut niet zo dat dichteres Vrouwkje Tuiman bang in de gang ligt te wachten op wat de postbode nu weer gaat doen.

'Ik was bezig met dat thema 'privacy' en kreeg in korte tijd meerdere opengemaakte poststukken in de bus. Op zo'n moment ga ik me voorstellen hoe je dat zou kunnen interpreteren als je wél bang bent, of zelfs paranoïde. Omdat ik er wel degelijk mijn eigen huis en postbode bij zie, lukt dat Ė al gaat het niet over mij.'

(advertentie)

naar inhoud poëzie
Dichters
meandermagazine.net/dichters

* Saskia Waterman    

Saskia Waterman


Vada

Een huis is een
doorwaadbare plaats in de tijd.
Momenten worden wanden, worden ramen
en in hen ontrafelen,
bekleden zich mensen.

Mensen die zichzelf in stenen steken
hun schulden langzaam, heel langzaam aflossen
tot ooit een oorspronkelijke staat zich herstelt
terwijl buiten tuinen woekeren.Interview met Saskia Waterman
Tussen geisha en Kabuki
door Jeroen Dera

'Ik heb die naam www.hazeymaiko.com destijds vrij achteloos gekozen voor mijn eerste e-mailadres. Een maiko is een leerling-geisha en 'hazey' kan zowel mistig, verward als lichtelijk dronken betekenen', legt dichter Saskia Waterman uit.

'Geisha's moeten van kindsaf aan een jarenlange training doorlopen in allerlei traditionele Japanse kunstvormen. Zelf voel ik me ook nog een leerling: ik ben er nog láng niet in het leven. Maar dat geeft niks: eigenlijk wil ik het liefst zo lang mogelijk een maiko blijven, een nieuwsgierige leerling die openstaat voor experimenten.'

naar inhoud poëzie
Klassiekers
klassiekegedichten.net

Nieuwe aflevering Klassiekers

In nummer 105 behandelt Bettine Siertsema het gedicht Aurora borealis van
C.O. Jellema:

[Ö] soms bewaart één uur
een lengte levenslang, zoals daar 's nachts aan dek
dat stervenskoude onder ontelbare sterren
met toen dat licht, en wij, ziende hoe het begon.

Deze nieuwe bespreking verschijnt op 19 maart a.s. en is vanaf die datum te lezen op de site van de Klassiekers.

Belangstelling om mee te werken aan deze serie besprekingen?
Neem contact op via Xklassieker@klassiekegedichten.netX (de letters X uit dit adres verwijderen!)
(advertentie)

naar inhoud poëzie
Interviews
meandermagazine.net/interviews

Geert Buelens op zoek naar de betekenis van poëzie
Onvermoede schatten ontdekken
door Bouke Vlierhuis

Kort geleden verscheen het nieuwe boek van Geert Buelens, Oneigenlijk gebruik, over de betekenis van poëzie. Bouke Vlierhuis vroeg de dichter, essayist en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde - transatlantisch - naar de hoed en de rand.

'Eigenlijk gaat het erover dat je poëzie ook kunt gebruiken voor bijvoorbeeld propaganda', licht Buelens toe. 'Dat is, in het licht van de erg romantische of niet minder erg postmoderne visie die bestaat misschien een 'oneigenlijk gebruik' van de poëzie. Tegelijk verwijst die titel Oneigenlijk gebruik ook naar de manier waarop in poëzie met taal wordt omgesprongen: niet de 'eigenlijke' manier zoals in een gesprek, maar 'oneigenlijk', want indirect, uiterst geconcentreerd, soms op de rand van wat te begrijpen is. Maar net op die rand spelen zich vaak spannende dingen af.'

naar inhoud poëzie
Recensies
meandermagazine.net/recensies


De volgende Recensies zijn de afgelopen tijd op de site van Meander gepubliceerd.

Tjitske Jansen - koerikoeloem door Bert van Weenen
Tjitske Jansen legde in koerikoeloem een groot deel van haar eigen levensloop vast. In een verteltrant die even sprookjesachtig als onderkoeld is, presenteert zij allerlei fraaie anekdotes uit haar familieleven. Bert van Weenen concludeert: Zo schrijft een dichter over het leven: compact, elegant en wereldwijs.


Karel ten Haaf - meisjespijn door Joop Leibbrand
Het verzameld werk in Karel ten Haafs meisjespijn. gedichten (1978-2007) is het best te verdragen als de dichter zich van een licht absurde humoristische kant toont, vindt Joop Leibbrand.


Geert Verbeke en Jenny Ovaere Ė Beeldstil door Nelleke Bos
In de bundel Beeldstil van Geert Verbeke en Jenny Ovaere wordt taal gecombineerd met foto's. Deze coproductie levert een wonderlijke mix op van subtiele poŽzie en verstilde fotografie, constateert Nelleke Bos.


Adriaan Jaeggi Ė Het is hier altijd laat van licht. Amsterdamse stadsgedichten door Nelleke Bos
De taal van Adriaan Jaeggi is simpel, recht door zee. Dat is een goed ding, vindt Nelleke Bos. Maar aan zijn verzameling Het is hier altijd laat van licht. Amsterdamse stadsgedichten lijken muziek, ritme, vaart en soepelheid te ontbreken.Zie alle recensies op de site van Meander.
naar inhoud poëzie
Poëzienieuws

 
Nijmeegs Boekenfeest
Op zaterdag 15 maart wordt in het Concertgebouw de Vereeniging aan het Karelplein 2d het Nijmeegs Boekenfeest gehouden. Het thema van de Boekenweek Van oude menschen... de derde leeftijd en de letteren inspireerde de organisatie tot een programma voor jong en oud, met dichters en schrijvers en muziek. Pieter Steinz gaat in gesprek met J. Bernlef, schrijver van het Boekenweekgeschenk, en met Renate Dorrestein, schrijver van het Boekenweekessay. Schrijvers, onder wie Tommy Wieringa en Ilja Leonard Pfeijffer, lezen voor.

 
Kuiper en Bruinja naar Schots poŽziefestival
Op woensdag 12 maart vertrekken de dichters Elmar Kuiper en Tsead Bruinja naar Schotland om voor te dragen op Stanza, een internationaal poëziefestival in het historische universiteitsstadje St. Andrews. Bruinja en Kuiper laten er hun Friestalige gedichten horen. Er wordt een boekje gepresenteerd met Schotse vertalingen van Friese gedichten van onder meer beide dichters, Albertina Soepboer en Abe de Vries. Meer informatie over het poëziefestival in Schotland is hier te vinden: www.stanzapoetry.org.

 
De Literaire Living
Op zaterdag 3 mei wordt in cultuurkapel De Schaduw in Ardooie de Literaire Living gehouden. De cultuurkapel ontvangt dan Peter Verhelst, Luuk Gruwez, Serge van Duijnhoven, Eva Cox en Joost Vanbrussel. In de Literaire Living is nog ťťn fauteuil vrij voor een nog onbekende dichter. Vindt u dat u op de Literaire Living hoort te staan of wilt u uw gedichten door een van de optredende dichters voorgedragen zien? Stuur dan voor 21 maart drie eigen gedichten naar Xtheaterdeschaduw@yahoo.comX (de letters X uit dit adres verwijderen!) met vermelding van uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Hou de website www.deschaduw.net in de gaten. Daarop worden de genomineerden en de winnaar bekend gemaakt.

 
Almere PoŽzieprijs
De Bibliotheek Almere organiseert met dichtersvereniging Aldichter, kunstencentrum De Kunstlinie en boekhandel Selexyz Scheltema de Almere Poëzieprijs 2008. Het thema is Nacht. In de categorieën tot 18 jaar en 18 jaar en ouder zijn geldprijzen te winnen. De beste voordrachtkunstenaar mag optreden op het poëziefestival Sunsation 2008 en tijdens de Cultuurnacht 2008 die op 13 september wordt gehouden. Gedichten kunnen tot en met 31 maart worden ingezonden. De prijsuitreiking is op 22 mei in Filmtheater Cinescope aan de Schrijverstraat 2 in Almere. Meer informatie is te vinden op www.bibliotheekalmere.nl.

 
Lotte Asveld winnares in Boxtel
De Haagse dichteres Lotte Asveld heeft de Dicht-Slam-Rap Boxtel 2008 gewonnen. De prijs bestond uit een bedrag van € 150,-. Het jonge damesduo Kila & Babsie ging naar huis met de publieksprijs die bestond uit een bedrag van € 90,-. Dat was bijeengebracht door het publiek. Een dubbele prijs was er voor ontwerpster Merel Hemelsoet, studente van Sint Lucas. Ze kreeg zowel de Brabants Dagblad Publieksprijs als de prijs van de jury. Merel Hemelsoet maakte ook de omslag van de dichtbundel die naar aanleiding van Dicht-Slam-Rap Boxtel is uitgegeven. Website: www.dichtslamrap.nl.

 
PoŽziepleingedicht van Anne Vegter
Het poëziepleingedicht dat de hele maand maart op verschillende plekken in Schiedam is te zien is het gedicht 'Showen en trippen' van Anne Vegter. Het is afkomstig uit haar laatste bundel Spamfighter, verschenen bij Querido 2007. Meer informatie www.poeziepleinschiedam.web-log.nl.

 
Jan Baetens wint de Prix Triennal de poťsie 2007
Jan Baetens heeft op vrijdag 29 februari de 'Prix Triennal de poésie' ontvangen voor zijn bundel Cent fois sur le métier. Aan de prijs, die elke drie jaar wordt toegekend, is een bedrag van 8000 euro verbonden. Op dinsdag 11 maart geeft Baetens in het Paleis voor Schone Kunsten aan de Ravensteinstraat 23 in Brussel een lezing met de titel Wie schrijft hier in het Frans? Acteur Francois Beukelaers leest enkele gedichten in het Frans en in Nederlandse vertaling. Website: www.bozar.be.

 
Nieuwsflitsen Nederland
10/03/08: Laatste voorronde van de Poetry Slam Zeist, met acht deelnemers, voor de finale op zondag 13 april. De Schavuit, Steynlaan 21, Zeist. Aanvang 14.30 uur. De jury staat o.l.v. Annette van den Bosch. Voor meer info: www.literairzeist.nl.
15/03/08: Poëziemiddag rond de Grieks-Egyptische dichter Kavafis. Salon, Havendijk 70 te Gorinchem. Aanvang 14.00 uur. Meer info: www.salonvoorpoezie.nl.
17/03/08: Vrouwen en dichters. Met Nicole Brossard, een Franstalige dichteres uit Canada, en Elly de Waard. Een gesprek met Joke Hermsen en voordrachten uit eigen werk. Maison Descartes, Vijzelgracht 2A, Amsterdam. Reserveren via 020 5319535 of Xd.bourgois@maisondescartes.nlX (de letters X uit dit adres verwijderen!).
18/03/08: Herman Koch en Wiegertje Postma samen in het literair programma Kunstgebit. Cultuurcafé, Mercatorpad 1, Nijmegen. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis. Website: www.opruweplanken.nl.
26/03/08: Alex ontvangt, een info-cultureel podiumprogramma dat zich richt op Den Haag e.o. Iedere vierde woensdagavond van de maand ontvangt Alex Franken gasten in het Lokaal Vredebreuk, Papestraat 38. Toegang gratis. Woensdag 26 maart v.a. 20.30 uur met o.a. Long conversations, Jan Pet, Marieke van Buytene en Karel Kanits. Website: www.ErgSterk.nl/AlexOntvangt.

 
Nieuwsflitsen Vlaanderen
16/03/08: Penhuis. Charlotte Mutsaers wordt geïnterviewd door Bart Vervaeck in de Oranjerie van het Broelmuseum in Kortrijk. Website: www.cultuurcentrumkortrijk.be.
20/04/08: Penhuis. Leonard Nolens wordt geïnterviewd door Paul Demets in de Oranjerie van het Broelmuseum, Kortrijk. Website: www.cultuurcentrumkortrijk.be.

Het nieuws werd samengesteld door Jan Boonstra.

Nieuwsberichten voor Meander 341 van zondag 23 maart dienen uiterlijk dinsdag 18 maart in ons bezit te zijn. Stuur geen attachments mee.
Berichten kunnen worden gestuurd aan Xnieuws@meandermagazine.netX (de letters X uit dit adres verwijderen!)
naar poëzie
Proza
* schrijvers  

naar inhoud proza
Schrijvers
meandermagazine.net/schrijvers

Interview met Philip Hoorne
'Humor is een raar ding'
door David Troch

Een blinde criticus zou kunnen beweren dat Het vlees is haar, het prozadebuut van Philip Hoorne, niet meer is dan een samenraapsel van verhalen. Toch loopt er een rode draad door het boek: alle verhalen zijn tragisch-hilarisch. David Troch vroeg deze Vlaming aan de tand over zijn debuut. Het werd een gesprek over bullshitverhalen, Brusselmans en de onzinnigheid van wielrennen.

In de verhalen uit Het vlees is haar dolt Hoorne graag met zijn personages. 'In bepaalde verhalen noem ik het hoofdpersonage gewoon Philip Hoorne. Ik wil de confrontatie met de lezer zo direct mogelijk. Ik moest er wel mee oppassen dat ik de vader van Philip Hoorne, bij manier van spreken, niet nu eens een bakker en dan weer een slager liet zijn, maar aan de andere kant is dat ook weer zo erg niet. De lezer weet dat Philip Hoorne een personage is dat in verschillende rollen kan opgevoerd worden, en zo ook zijn entourage.'Fragment uit Het vlees is haar
Philip Hoorne

HET MEDISCH ONDERZOEK

1.

'Leven jouw ouders nog?'
'Ja.'
'Is jouw vader gezond?'
'Ja.'
'Moeder gezond?'
'Alleen hangtieten, 'k weet niet of dat ongezond is.'
'Zijn jouw kinderen gezond?'
Ik grom instemmend.
'Hond?'
Grom grom.
'Kat?'
'Yep.'
'Parkiet?'
'Neen.'
'Hoezo neen? De vorige keer nog wel.'
'De parkiet is uit zijn kooi gevallen en de kat heeft hem opgegeten.'
'Kon die parkiet niet vliegen dan?'
Beetje verrast door de agressieve toon van deze vraag, slaak ik een luide, verveelde zucht.
'Tiger had een zwak pootje.'


Sponsors
      Solidhost Webhosting

Colofon

Sites: meandermagazine.net en ezine.meandermagazine.net
E-mailadres: Xinfo@Xmeandermagazine.net (de letters X uit dit adres verwijderen!)

Meander wordt uitgegeven door Stichting Literatuursite Meander

Reageren, abonneren, opzeggen en uw adres wijzigen gaat het eenvoudigst op het adres: http://meandermagazine.net/service.

Medewerkers: zie het colofon op de site.
Wil jij ook meewerken aan Meander?
Kijk dan op hier en vul je gegevens in.

Kopij is welkom bij Meander. Zie http://kopij.italics.net

FinanciŽn:
Meander is gratis, maar ook uw financiŽle bijdrage is nodig!
Voor maar 11 euro per jaar bent u donateur van Meander!
Zie meanderstichting.info/steun.html hoe u zich als donateur aan kunt melden.
Losse bijdragen vanuit Nederland kunnen worden overgemaakt op Postbank giro 4451410 ten name van Stichting Literatuursite Meander te Delft onder vermelding van 'donatie'.
Hier vindt u hoe u vanuit België geld kunt overmaken naar de stichting.

Verdere verspreiding van de in deze uitgave opgenomen teksten is alleen toegestaan met voorafgaande en uitdrukkelijke toestemming van de auteur(s)

Zie ook op onze site: de dichter * dichters * gedichten * wereldpoezie * verhalen * schrijvers * artikelen * recensies * interviews * links * klassiekers * archief * mals groen * podium * auteurs * luister