/ literair e-zine, sinds 1995
Home  DichtersDe DichterWereldpoëzieRecensiesInterviewsWedstrijdColofonBundelE-zineEerderKlassiekers

door Yves Joris op 29 juli 2014

Watou, het kleine dorpje aan de Schreve, organiseert deze zomer voor de zesde maal haar kunstenfestival. Gedurende twee maanden nestelen kunst en poëzie zich in de waaiende tarwe- en maisvelden. Kunst beroert hier de gemoederen. Die-hardkunstliefhebbers hekelen het gebrek aan samenhang en kritische reflectie, terwijl anderen een bezoek aan Watou een goede gelegenheid vinden om een culturele en een culinaire ervaring te combineren.


door Lennert Ras op 25 juni 2014

Gerry van der Linden (Eindhoven 1952) debuteerde in 1978 bij de Bezige Bij met de bundel ‘De aantekening’. Ze werd ontdekt door Remco Campert en haar eerste gedichten verschenen in het literaire tijdschrift ‘Gedicht’. Na haar eerste bundel leefde ze vier jaar in Amerika, waar ze zonder dat ze het eerst zelf door had met Alan Ginsberg op het podium stond. Haar werk sprak hem aan. Pas in 1990 verscheen haar tweede bundel ‘Val op de rand’. Ze publiceerde daarna bij verschillende uitgeverijen naast gedichten ook verhalenbundels. Op dit moment is bij Nieuw Amsterdam haar tiende poëziebundel ‘Stadswild’ verschenen. Voor deze bundel reisde ze met een werk- en reisbeurs van het Letterenfonds naar Portugal.


door Sander de Vaan op 12 juni 2014

De Duitse dichter Daniel Falb is deze week te gast op Poetry International. Sander de Vaan spr@k met Falb vlak voor diens komst naar Rotterdam over poëzie, politiek en andere zaken.


door Antoinette Sisto op 27 mei 2014

Dichter en forensisch psychiater Antoine de Kom (Den Haag, 1956) begon in de jaren negentig met het publiceren van poëzie. Hij debuteerde in 1991 met de dichtbundel ‘Tropen’, later volgden de bundels ‘De kilte in Brasilia’, ‘Zebrahoeven’, ‘Chocoladetranen’ en ‘De lieve geur van zijn of haar’. Antoine de Kom is van Surinaams-Nederlandse afkomst en bracht een groot deel van zijn jeugd in Suriname door. Zijn gemengde afkomst en de ervaringen uit zijn jeugd hebben in belangrijke mate zijn poëzie bepaald. Met zijn zesde bundel ‘Ritmisch zonder string’ won hij de VSB poëzieprijs in januari van dit jaar. Op 10, 13 en 14 juni aanstaande zal de dichter optreden in Rotterdam tijdens het Poetry International Festival.


door Sander de Vaan op 22 mei 2014

De Argentijnse dichter Martín Gambarotta (Buenos Aires, 1968) is één van de gasten op het komende Poetry International. Sander de Vaan had een mailgesprek met de man die niet vies is van wat meer ‘wildheid’ in de poëzie.


door Redactie Meander op 15 mei 2014

Joost Oomen, stadsdichter van Groningen koos vijf dichters uit die in en rondom de stad Groningen wonen en werken: Jan-Willem Dijk, Jan Glas, Arjen Nolles, Kasper Peters en Leonie Veraar.