/ literair e-zine, sinds 1995
Home  DichtersDe DichterWereldpoëzieRecensiesInterviewsWedstrijdColofonBundelE-zineEerderKlassiekers

door Antoinette Sisto op 9 december 2014

Andrea Voigt (1968) is dichter, schrijver, poëzieredacteur en vertaler. Ze studeerde Scandinavische taal- en letterkunde in Amsterdam en debuteerde als dichter in 2004 met de bundel ‘De tempel van Saturnus’ bij uitgeverij De Geus. In 2008 verscheen haar tweede bundel ‘Serveer de makrelen’. Andrea Voigt schreef ook twee romans ‘Augustus in Parijs’ (2007) en ‘Los van de schittering’ (2010). Afgelopen september kwam haar nieuwe dichtbundel ‘Plankvrouw’ bij uitgeverij Voetnoot uit.


door Redactie Meander op 28 november 2014

Vrijdag 30 januari, tijdens de landelijke Poëzieweek, strijden de acht beste poetryslammers in TivoliVredenburg in de finale om de titel Slampion 2015, de Gouden Vink-trofee en 1000 euro.
Op 14 januari worden de halve finales gehouden. In Meander stellen we in een aantal afleveringen de regionale slamkampioenen voor die daaraan zullen deelnemen.
Dit is de tweede aflevering.


door Antoinette Sisto op 20 november 2014

Alda Merini (Milaan 1931 – 2009) wordt wel beschouwd als een van de invloedrijkste vrouwelijke Italiaanse dichters van de twintigste eeuw. Deze cultschrijfster is niet alleen beroemd om haar transparante liefdesverzen, mystieke poëzie en realistisch proza, maar ook haar veelbewogen leven en spraakmakende aanwezigheid in rokerige cafés – waar ze gedichten op een schrijfmachine zonder lint schreef en haar werk uitdeelde – spreekt tot de verbeelding van velen. Alda Merini, die bevriend was met Salvatore Quasimodo en bewonderd werd door Montale en Pasolini, debuteerde op haar tweeëntwintigste met de bundel ‘La presenza di Orfeo’ (1953).


door Yvonne Broekmans op 10 november 2014

Andy Peetermans is in het dagelijks leven student. Na het behalen van zijn masterdiploma Italiaans en Latijn, aangevuld met een semester Portugees, is hij nu bezig met een verkorte bachelor Grieks. Hij schrijft poëzie in het Nederlands, Latijn en Esperanto.


door Elly Woltjes op 26 oktober 2014

Ria Zifkamp (1950) legt al jaren het leven vast in beeld en taal en onderhield tien jaar lang een briefwisseling met de dichter Hans Warren(1921-2001). Er verschenen destijds gedichten van haar op Meulenhoffs poëziekalender waarvan Hans Warren de samensteller was. Ze publiceerde de correspondentie met Hans Warren in twee versies: Geloof mij steeds en het beknoptere Van huis tot huis. Van haar verscheen eveneens de dichtbundel Al jarenlang dezelfde man.


door Antoinette Sisto op 13 oktober 2014

Wouter van Heiningen (1963) is directeur van de bibliotheek van Maassluis | Midden-Delfland en sinds 2010 secretaris van de Stichting Ongehoord! Hij publiceerde gedichten in Krakatau en Poëzie op pootjes en won diverse poëzieprijzen, waaronder de themagedichten wedstrijd van de SLAU in 2009 en die van het Fonds voor Cultuurparticipatie in 2012. Van zijn hand zijn inmiddels vier dichtbundels verschenen Zichtbaar Alleen (2008), Je hebt me gemaakt met je kus (2010), Zoals de wind in maart graven beroert (2012) en Winterpijn dat begin dit jaar als e-book uitkwam bij zijn eigen uitgeverij MUG books.