/ literair e-zine, sinds 1995
Home  DichtersDe DichterWereldpoëzieRecensiesInterviewsWedstrijdColofonBundelE-zineEerderKlassiekers

door Loren Brouwers op 11 april 2014

In 2012 interviewde Meander Daniël Vis (1988), een jong dichttalent dat opviel door zijn rauwe toon en succes op het podium. Anno nu kan Vis zichzelf Nederlands Kampioen Poetryslam 2014 noemen. Zijn debuut, ‘crowdsurfen op laag water’, verschijnt deze maand bij uitgeverij Prometheus. Hij schrijft nog steeds scherp en cynisch, maar zijn werk lijkt daarnaast kaler geworden, meer gebroken. Vis: ‘Alles wat ik maak, breek ik ook weer af.’


door Mirthe Smeets op 24 maart 2014

Op poëziefestival StAnza in Schotland trad ook een Nederlandse dichter op. Arjen Duinker, die al vanaf de jaren negentig met zijn poëzie naar het buitenland trekt. Hij reist met gemak overal naartoe en beheerst het Engels, Duits, Spaans, Portugees, Frans en Italiaans. Meander spreekt taalvirtuoos Duinker net voordat hij terugkeert naar Nederland.


door Jelmer van Lenteren op 18 maart 2014

Bas Belleman (1978) schreef twee dichtbundels: ‘Nu nog volop ventilatoren’ en ‘Hout’. Hij debuteerde in de Sandwichreeks van Gerrit Komrij en werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Hij schreef recensies voor dagblad Trouw, De Groene Amsterdammer en Awater. In 2012 verscheen ‘Sonnetten voor de donkere dame’, waarin hij de laatste 28 sonnetten van Shakespeare op onorthodoxe wijze vertaalt en toelicht. Onlangs verscheen ‘De drift van Sneeuwwitje’, zestien sprookjes door Belleman hertaald naar poëzie.


door Redactie Meander op 9 maart 2014

Meander organiseerde een poëziewedstrijdje, met als opdracht: schrijf de beginregel van een gedicht.
Er waren 223 inzenders, die samen 452 beginregels instuurden.
De inzending van Ingrid van den Bergh werd als beste gekozen.
Zie de uitslag.


door Antoinette Sisto op 3 maart 2014

Twee jaar na zijn poëziedebuut ‘Landdieren’ (2011)verscheen van Peter WJ Brouwer begin februari de veelbelovende bundel Mascara, een strak, zwart-wit vormgegeven dichtbundel met 32 gedichten, voorzien van een proloog en een epiloog. Tijdens de druk bezochte presentatie in Cafe Skek in Amsterdam, zorgde de dichter ook voor een sfeervolle muzikale omlijsting samen met televisiemaker Michael Abspoel. Antoinette Sisto, die het genoegen had bij de presentatie aanwezig te zijn, besloot Peter aan de tand te voelen, onder andere over de totstandkoming van zijn nieuwe bundel.


door Elly Woltjes op 16 februari 2014

Al debuteerde hij betrekkelijk laat (in 2006), Martin Carrette is al lang gepassioneerd door poëzie, en dat zal zo blijven, ook na zijn stadsdichterschap in Deinze (van 2010 tot 2013). Hij publiceerde in Gierik/NVT – Verba – De Standaard en bracht vier bundels uit: ‘Boswording’ (2006) – ‘echo’s van raveel e.a.’ (2008)- ‘De Kleinmansuite’ (2011) en ‘Alles viel samen’ (2013).