Meander
log
Meander >

Meander Magazine >

Klassiekers >

 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Weerwoord
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=342
door Jan Boonstra op 26-01-2005
Literair festival Weerwoord
Van 27-29 januari vindt in diverse theaters op en rond het Leidseplein het literaire festival Weerwoord plaats. Weerwoord is gevuld met woord, beeld en muziek. Op het programma staat onder andere De Dunne Komrij. Dichters en performers waaronder Marcel Vanthilt, Rick de Leeuw, Adelheid Roosen en Ramsey Nasr plunderen de bloemlezing uit twee eeuwen Nederlandse poëzie. Gerrit Komrij geeft zelf de versmaat aan.
Weerwoordlounge is een middagvullend programma op verschillende podia rond het Leidseplein en op onverwachte plekken met medewerking van meer dan 25 dichters en schrijvers. Het volledige programma is te vinden op http://www.leidsepleintheaters.nl of bel naar telefoonnummer 020 624 23 11. Toegangsprijzen 15 Euro/ 10 Euro.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Dicht-Slam-Rap
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=338
door Jan Boonstra op 22-01-2005
Twaalf finalisten uit alle windstreken van Nederland staan klaar om de strijd aan te binden tijdens de tweede Dicht-Slam-Rap Boxtel. Deze wordt donderdag 27 januari gehouden in café Begijn aan de Markt 35 in Boxtel. In deze finale zullen dichters en slammers uit Eindhoven, Nijmegen, Amsterdam, Den Bosch, Boxtel en Liempde het dit jaar tegen elkaar opnemen. Het belooft een spannende strijd te worden daar in Boxtel...
Pom Wolff, Amsterdams slammer en advocaat, wil dit jaar absoluut revanche nemen voor vorig jaar toen hij tweede werd bij de eerste Dicht-Slam-Rap in Boxtel. Pom Wolff was ook lid van de slamgroep De Residentie. In mei stond hij nog in de finale van de Poetry Slam in Nijmegen. "Wat in Boxtel op de planken wordt gezet, dat spreekt mij heel erg aan. Ik kom dit jaar weer omdat ik echt een herkansing wil. En bovendien is het een hele leuke avond," aldus Pom Wolff.
ACG Vianen uit Eindhoven was de winnaar van vorig jaar en vier maanden later werd hij tweede van Nederland bij de al genoemde Poetry Slam. ACG Vianen is een man die bij een optreden in feite geen microfoon nodig heeft.

  Zie voor een overzicht van alle activiteiten op Gedichtendag – donderdag 27 januari – de website www.gedichtendag.org
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Wat is dichterschap?
Interview met Erik Lindner
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=335
door Annette van den Bosch op 14-01-2005
Wie of wat zijn jouw inspiratiebronnen?
Als je met inspiratie datgene bedoelt wat mij aan het schrijven krijgt, antwoord ik: alles. Soms zie ik van achter mijn bureau Turkse vrouwen in lange gewaden ochtendgymnastiek in het park doen. Daarbij maken ze horizontale sprongen, net als ridders die aan het schermen zijn. Als zoiets mij opvalt, kan ik daar iets mee doen. En dat kunnen net zo goed opmerkingen zijn. Een jongetje van vier wil geen nachtkus meer van zijn moeder, want hij heeft geleerd dat er bloed in lippen zit en dat vindt hij eng. 'Er zit bloed in je lippen / en toch fluit de wind' krijg je dan.

Wat is er aantrekkelijk aan het dichtersschap?
Dat weet ik niet. Wat is het dichtersschap? Is dat ook boodschappen doen op de markt? Ken je Tonio Kröger van Thomas Mann? Als er iets nodig is om van de literator Tonio een dichter te maken, dan is het wel een afkeer van het artistiekerige en het kunstzinnige, dan is het de voorliefde voor het gewone, het dagelijkse zeg maar. Kröger is pas dichter als hij toegeeft dat hij ook maar een gewone burger is, en helemaal niet de kunstenaar uithangt.

Lees het gehele interview hier.

  interview.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Van hemeltergend lelijk tot bloedmooi
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=332
door Klarijn, de kantinejuffrouw van Meander op 13-01-2005
Wat zijn dat nou, Annette, socratische gesprekken?
In een socratisch gesprek zoek je gezamenlijk een antwoord op een vooraf vastgestelde brede uitgangsvraag. Dit doe je aan de hand van een concreet voorbeeld. In het gesprek op 5 en 6 februari vragen we: 'Wat is schoonheid?'. De deelnemers bekijken in een schilderij, respectievelijk een gedicht waar ze die schoonheid vinden en proberen dat zo goed mogelijk te omschrijven. Wat maakt dat juist in dit specifieke geval dit beeld, dit woord, deze klankovereenkomst mooi is? Belangrijk is dat iedereen ervan overtuigd is dat het gekozen beeld of gedicht schoonheid in zich draagt. Daarom wordt het voorbeeld gezamenlijk en zorgvuldig gekozen in de beginfase van het gesprek, dat proces is vaak al bijzonder interessant. In het socratisch gesprek ontdek je waar je vooroordelen liggen, welke waarden uitgangspunt vormen in je redenering. Soms behoorlijk verwarrend voor deelnemers, maar juist uit die verwarring ontstaat iets. Op het moment dat je gaat twijfelen sta je open en ben je ontvankelijk voor nieuwe inzichten, nieuwe denkpatronen. Het is bijzonder stimulerend om zo'n proces mee te maken, om eens wat roest weg te krabben en frisse lucht door de bovenkamer te laten waaien.

Naar ik me herinner deden er in de tijd van Socrates alleen maar mannen mee aan de gesprekken. Ze lagen op rustbanken gezellig een hapje te eten en keuvelden wat over het een en ander. Ze zorgden er ook voor dat er altijd wel wat schone jongelingen aanwezig waren. Die rustbanken zullen bij jullie wel ontbreken en die schone jongelingen zeker ook? Maar is er wat wat lekkers te eten?
Lunch zelf meenemen of kopen om de hoek. Deelnemers variëren in leeftijd van 18 tot 60, van hemeltergend lelijk tot bloedmooi.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Nederland kán een leuke plek zijn
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=328
door Klarijn, de kantinejuffrouw van Meander op 10-01-2005
Zal je Zuid-Afrika niet missen na al die jaren?
Ik zal Zuid-Afrika erg missen, maar hopelijk kan ik regelmatig op bezoek komen, bij schoonfamilie, vrienden. En geen vertrek is natuurlijk voor altijd.
Ik ben nog een paar dagen in Kaapstad. Het is dus moeilijk te zeggen wat je zal missen als je alles nog om je heen hebt. Maar de gemakkelijke mix van talen zal ik zeker missen, het uitzicht vanuit ons huis op Tafelberg, Kaapstad en de zee, samoesa's, droë wors, de Universiteit van Kaapstad, en de enerverende sfeer in het land. Zuid-Afrika is toch een stuk boeiender dan Nederland denk ik, alhoewel Nederland de laatste tijd wat volwassener lijkt geworden.

Ik heb een zoon die volwassen aan het worden is, en ik kan je zeggen dat dit niet altijd makkelijk is om aan te zien hoor.
Wie zal je het meeste gaan missen?

Ik hoop vooral maar dat Karmen, mijn Zuid-Afrikaanse verloofde, snel naar Nederland mag van de IND – maar daarvoor moeten de papieren eerst in orde zijn. Zolang zij nog niet bij me is, zal ik haar natuurlijk geweldig missen.
Een leven achter je laten, zeker als het bijna eenderde van je leven betreft, is altijd moeilijk, maar ik ga er het beste van maken in Nederland.

Nou, ik hoop maar dat Karmen snel hier mag komen hoor. Mensen die Karmen heten mogen van mij altijd in Nederland komen wonen. Jij zou eigenlijk Alfredo moeten heten: Karmen en Alfredo, dat klinkt leuk. Maar goed, ik heb mijn baas beloofd serieuze vragen te stellen, dus hier komt er een:
Heb je Zuid-Afrika zien veranderen in de jaren dat je er woonde?

Ja. Er is veel meer dialoog tussen zwarten, blanken, en bruinen, zoveel meer mensen hebben nu gas, licht en water, de voormalige Nationale Partij is opgegaan in het ANC, Mandela is afgetreden, Zuid-Afrika is trotser en glanzender, het land leert lachen om zichzelf, het is zelfverzekerder en kan beter relativeren.

  Alfred Schaffer op literatuurlinks.net
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Barwoutswaerder * Zijn riant rijtjeshuis
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=325
door David Troch op 09-01-2005
Noem mij Barwoutswaerder. Het is een geschikte naam voor een sprookjesfiguur. Niet dat ik een rol in een vertelling van Grimm ambieer, het is dat wildvreemden wel eens de neiging schijnen te hebben om in die of vergelijkbare termen over mij te keuvelen. Ik neem die wildvreemden dat niet kwalijk. Kind of kabouter, we moeten allemaal een naam hebben. Deze kabouter heet Barwoutswaerder. Aangenaam.

Barwoutswaerder snelt van hier naar daar, van hot naar her. Toch snakt ook hij naar een hier, naar een hotspot, waar hij graag thuis mag komen. Onder andere daarom gunde hij zich met oudjaar een kleine uitspatting en ondertekende hij enkele papieren die van het in beperkte kring bekend staande riant rijtjeshuis zijn riant rijtjeshuis maakte.
Over en voor dat huis schreef Barwoutswaerder al in augustus een lofsonnet. En wie Barwoutswaerder zo'n beetje kent, weet dat de liefde of de haat groot moeten zijn als hij iets of iemand in een sonnet probeert te vangen. Vooraleer alle woorden, alle lettergrepen, in zo'n sonnet op hun plaats vallen, dat duurt hem allemaal vaak te lang. En bij Barwoutswaerder moet het vooruit gaan. Toch heeft hij in 2004 meer sonnetten dan ooit geschreven. Al is meer dan ooit nog relatief weinig.
Desondanks, waar die opwelling vandaan komt, vraag het Barwoutswaerder niet. Niet doordat hij tijdens het afgelopen jaar plots het ene sonnet na het andere heeft zitten lezen, dat is een feit.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Klarijn roept tot de dichters
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=323
door Klarijn, de kantinejuffrouw van Meander op 06-01-2005
Men begrijpt natuurlijk wel dat ook de redacteuren en medewerkers van Meander met gulle hand geven aan het goede doel: steun aan de slachtoffers (de overlevenden) van de zeebeving in Azië.

Gisteren kregen we een aardig mailtje:

Beste,

KoKoBoZo zou een soort van poëzieveiling willen organiseren in het kader van de 12-12 actie in verschillende steden. Bedoeling zou zijn om een aantal dichters te vragen een gedicht te schrijven over de situatie in Zuid-Oost-Azië, dit de laten vormgeven door enkele kunstenaars, grafische vormgevers,... en dan een poëzieavond te organiseren in oa. Brussel, Gent, Dendermonde en Sint-Niklaas waar dan ook de vormgegeven gedichten zullen worden geveild per opbod aan het einde van de avond.
De opbrengst zou dan uiteraard gaan naar 'Tsunami 12-12'.

Zou er interesse zijn vanuit uw organisatie om hieraan mee te werken in de vorm van het organiseren van zo'n avond, of eventuele dichters aan te spreken die misschien een gedicht willen schrijven en dit dan ook voorbrengen, of grafici te contacteren die gedichten willen bewerken hiervoor ?

Alvast bedankt voor uw interesse !!

Philip en Maarten
www.kokobozo.org
KoKoBoZo vzw
0478/20.20.87Als kantinejuffrouw van Meander roep ik alle dichters op nu eindelijk eens geld te maken van hun werk. Je hoeft je er niet voor te schamen, want het is voor een goed doel.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Schrapdicht: het schuurt en het trekt
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=320
door Annette van den Bosch op 31-12-2004
Een blind date in Utrecht

"Bel je mij?", vraagt de vrouw die recht tegenover me staat met een mobiel in haar hand.
Mmm, nee, maar als jij Dominique Panhuysen bent dan heb ik wel een afspraak met jou. "Nou, dat klopt dan", zegt ze energiek. Helaas is de Winkel van Sinkel op dit tijdstip nog gesloten. Laten we ergens anders heen gaan.Ik volg deze slanke donkerharige vrouw met Scandinavische zwart-wit muts en zwart-wit mantel. Ondertussen vertelt ze dat ze in Limburg werd geboren, in Zeist en Utrecht gewoond heeft, maar nu in Amsterdam woont en werkt. In café restaurant Broers vinden we een plek aan een grote ronde tafel, hetgeen heel praktisch blijkt, want uit haar grote rode leren boekentas haalt Dominique veel materiaal Een ordner, twee dozen en bovendien een cadeau voor mij. Een rood opschrijfboek. "Goh, dat is nog eens leuk, een cadeau van een onbekende! Maar nu wil ik toch wel graag weten wat we hier samen zitten te doen?"
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
De liefde voor Het Tafelblad
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=317
door Klarijn, de kantinejuffrouw van Meander op 29-12-2004
Vanmiddag zat de gevoelige dichter Olaf Korder hier in de kantine een glaasje sap te drinken.
"Nog nieuws?" vroeg ik hem.
"Jajaja ...," zei hij. "Er staan gedichten van mij in dit tijdschrift."
Hij stopte me een blad in handen. Ik bladerde er wat in en zag dat er heel veel gedichten in stonden. Bekende namen van mensen die ik hier regelmatig in de kantine zie. Ik noem Annet Lemaire, voor wie ik altijd kruidenthee moet inschenken, Pommetje Wolf, die alleen appelsap drinkt en Erwin Vogelezang die meestal een spa'tje blauw neemt. En meer van dat soort lieden. Daarnaast ook nogal wat onbekende namen. 'Het Tafelblad' bleek het tijdschrift te heten en de prijs voor een los nummer is 3 euro.
Op de eerste pagina stond een foto van de maker van het blad. Een man met een snorretje die me vrolijk toelachte. Chris van de Ven, alias de Stapschrijver, bleek hij te heten.
Ik vertelde er mijn dikke Meanderbaas over en die vond dat ik deze concurrent van Meander maar eens aan de tand moest gaan voelen.


Ha Chris! Leuk je te ontmoeten! Hoe vaak verschijnt het Tafelblad?
In de beginjaren was er al snel een heel jaar om, eer er weer een editie echt af was. Sinds 2002 verschijnt het steeds drie keer per jaar, te weten in de lente en de herfst en ook nog ergens daar tussendoor met veel gedichten en soms een enkel kort verhaal. Het streven is om er vier stuks van te maken, met ook een proza-editie vanaf deze winter Zo krijgen ook de verhalen een mooie kans. Voortaan dus meer kans voor de schrijvers. Elk seizoen wat.

Hoe ben je op de naam gekomen?
Ik wou als schrijver een blad voor op tafel... De naam lag voor de hand.

Ja, vond ik ook hoor, maar ik moet even op gang komen met mijn vragen ...
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Meanders gedicht van de maand januari 2005
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=314
door Joop Leibbrand op 29-12-2004
werkzoekende

m'n vrouw vertrok en een illusie lichter
moest ik dan toch geloven aan een baan
een dame keek mij wenkbrauwfronsend aan
en sprak met droeve klank: u bent dus dichter

vervolgens vroeg zij streng en veel gerichter
of ik wellicht ooit écht werk had gedaan
met onverbloemde trots zei ik spontaan:
ik ben ook filosoof en vredestichter

ze zuchtte en ze zweeg een hele poos
maar pakte toen wat voorbedrukte bladen
gegaap liet mijn gedachten simpel raden:
het is al laat, straks wordt de barman boos

ze stopte de papieren in een lade
waarop in klare taal stond: HOPELOOS

Daan de Ligt (1953)

Driek van Wissen doet, volop gesteund door al zijn fans, manhaftige pogingen zich tot Dichter des Vaderlands te laten benoemen en Meander kiest – voor het eerst - een light verse tot gedicht van de maand. Het zal de tijdgeest zijn. Worden de rokken al niet korter, klinkt daar niet reeds de charleston, draait al niet de hoelahoep?

'Ik ben nog niet zo lang aan het dichten', schrijft Daan de Ligt.
   
 
 
< vorige pagina   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22    volgende pagina >