Meander
log
Meander >

Meander Magazine >

Klassiekers >

 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Pfeijffer aan zet?
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=112
door Rob de Vos op 18-04-2004
Vandaag verscheen er zowaar een extra aflevering van Meander Magazine. Daarin een lang artikel van Rutger H. Cornets de Groot. Hij uit stevige kritiek uit op Ilja Leonhard Pfeijffers opvattingen over poŽzie.
Uiteraard vroegen we Pfeijffer om een reactie op dit artikel. Een paar weken terug al. Maar Pfeijffer reageerde niet.

In het extra magazine staat trouwens ook een interessant artikel over de niet bekende, maar wel heel interessante kunstenares Mina Loy (Londen 1882 Aspen 1966).
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Storingen
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=110
door Rob de Vos op 15-04-2004
Ten gevolge van veel geknoei in Amerika, (waar de server is gehuisvest waarop de Meandersite staat) zijn we tijdelijk offline geweest. Nog steeds vertoont de site gebreken.
Zo winnen die Amerikanen de oorlog tegen het terrorisme natuurlijk nooit ...
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Frisse blaadjes
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=108
door Tine Moniek op 12-04-2004
Omdat de lente nu eenmaal het seizoen van frisse blaadjes is, wordt al voor de vierde keer op rij, de Literaire Lente georganiseerd in Vlaanderen. Dit initiatief wil de lezer attent maken op de literaire voorjaarsoogst. Van 31 maart tot 25 april zet het boekenvak vierentwintig lentefrisse boeken in het zonlicht. Want ook in het voorjaar verschijnen veel romans.
De 24 titels vormen een gevarieerd en evenwichtig geheel: er zijn boeken van Vlaamse en buitenlandse auteurs, van jong talent en gevestigde waarden, mannen en vrouwen, muzikanten,Ö Tijdens de Literaire Lente gaan auteurs op tournee in de boekhandels en de Literaire Cafés.
Nog twee interessante weekends te gaan ...
Ikzelf heb momenteel een uitpuilende agenda, maar misschien pluk jij nog iets mee?
Het auteursprogramma vind je hier. De Literaire Lente is een initiatief van Boek.be, in samenwerking met Knack en Radio 1.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Een mooi excuus
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=105
door Rob de Vos op 10-04-2004
Wat is dat voor een iniatief van de Koninklijke Bibliotheek waar jullie aan meewerken?

Paul: Toen voormalig Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij de PoŽzieclub oprichtte, Awater begon en een reeks poŽzie-uitgaven redigeerde, ontbrak er nog ťťn podium, vonden wij: een website over het thema Dichter des Vaderlands. De Koninklijke Bibliotheek (KB) is toen een website begonnen over dichters uit voorbije eeuwen die we alsnog met die titel konden benoemen. Daarover maken we samen met universitaire stagiaires profielen. De eindredactie berust bij Paul van Cappeleveen en bij Reinder Storm van de KB.


Wat is er nieuw dit jaar?

Dit jaar in de aanloop naar de verkiezing van de nieuwe Dichter des Vaderlands (wordt benoemd in januari 2005) besteedt NRC Handelsblad elke vrijdag aandacht aan een dichter en daarop sluit de KB aan met een uitgebreid portret, het dichtersprofiel. Het is een mooi excuus om de Nederlandse poŽzie onder de aandacht te brengen.


Vast veel werk zo'n dichtersprofiel maken! Hoe pak je zoiets aan?

   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
De bruidsvlucht van de mier
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=102
door Annette van den Bosch op 07-04-2004
David van Reybrouck en Josse de Pauw zijn een schitterend verbond aangegaan. Hun stijlen overvloeien elkaar en versterken hun eigen persoonlijke inbreng in het muziektheaterstuk Die siel van die mier dat losjes is gebaseerd op het boek de Plaag van Van Reybrouck, waarin het thema plagiaat een grote rol speelt. De Vlaamse nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck wordt er van verdacht zijn visie over het leven van termieten, dat de termietengemeenschap zou functioneren als een menselijk orgaan, te hebben geplagieerd van de Zuid-Afrikaanse dichter, wetenschapper en morfineverslaafde Eug&eagrave;ne Marais. Van Reybrouck ondernam destijds voor zijn onderzoek naar het plagiaat van Maeterlinck een zoektocht in Zuid Afrika. Deze zoektocht wordt in de voorstelling verplaatst naar Belgisch Congo. Daar wordt in het jaar 1972 verzucht door de professor die de termieten bestudeert: "Soms denk ik: 't is spijtig dat er op zuiver onderzoek altijd vlekken van 't gewone leven moeten zitten. Maar anderzijds: door die vlekken gaat ge 't geheel soms anders bezien."

En zo is het ook. Door de voorstelling kijkt de toeschouwer anders aan tegen wetenschap en de mensheid. Wat begint als een briljant referaat over de gewoonten en soorten termieten door een professor in de entomologie, ontaardt in een schreeuw om aandacht voor wat er in Afrika in het dagelijks leven gebeurt.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Als er computers in een boek zitten is het zo ... zo modern
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=99
door Rob de Vos op 03-04-2004
Je zult ooit hebben ontdekt dat je aardigheid hebt in schrijven. Welke
weg heb je daarna afgelegd tot aan de publicatie van je boek bij Querido?


Een hele lange weg, via o.a.: dagboeken, schoolkrant, studentenblaadjes, enkele gestrande pogingen tot het schrijven van romans voor volwassenen, een schrijfcursus volgen, nog een schrijfcursus volgen, nog een schrijfcursus volgen, een sabattical nemen van drie maanden om een boek te schrijven, daar nog eens drie maanden aan vast plakken om het af te schrijven, boek opgestuurd naar Querido, briefje terug gekregen van Querido dat het heel mooi was, dat boek, maar niet geschikt voor publicatie en of ik niet nog iets anders had liggen, gat in de lucht gesprongen, een aantal andere ietsen opgestuurd, weer een briefje gekregen van Querido dat het ene iets (dat later Hobbel, Karel en Co zou worden) wel mogelijkheden had. Er nog heleboel aan veranderd en een stuk erbij geschreven (het was eerst te dun voor een heel boek), en zo is het gekomen. Tussen dit alles door heb ik ook nog biologie gestudeerd, een gezin gesticht, twee kinderen gekregen en mijn brood verdiend als wetenschapsjournalist.


Is het een bewuste keuze een boek te schrijven juist voor kinderen van
negen jaar en ouder? Ga je ook nog voor andere leeftijdscategorieën
(fictie) schrijven?

   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Weifelen en lachen in het dichtersgras
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=96
door Annette van den Bosch op 29-03-2004
Een boekenmarkt, dichters, muzikanten, dansers, lekkere hapjes en drankjes. Dit alles bij elkaar zijn de ingrediŽnten voor de jaarlijkse Nacht van de PoŽzie in muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. De 24e editie van het dichtfestijn werd zaterdag 27 maart j.l. geopend door de afsluiter van vorig jaar Dimitri Verhulst. Het werd een wat mak begin van de avond. Pas bij de dichter Benno Barnard begon er iets te vonken in de zaal. Deze Nederlandse dichter heeft meer bekendheid bij onze Zuiderburen dan bij ons en dat is geheel onterecht. Dat liet hij ons merken in onder meer het schitterende gedicht 'Visser, 50 v. Chr.', dat hij inleidde met: ďWat een overeenkomst tussen 2050 jaar geleden en nu, want ja, ik heb ook een kindĒ. Plezierige indringende voordracht, interessante inhoud. Ik zou willen roepen: 'Nederland wees zuinig op uw goede dichters!'. Maar dat terzijde. Er was veel moois te beleven. De entr'actes waren dit jaar goed gekozen. Vorig jaar werd een duo met een bijzonder slechte performance uitgejoeld en weggehoond door het publiek. Dit jaar deinde en swingde het publiek mee bij een uitbundige Vlaamse doedelzak/trommel combinatie, de Oost-Europees georiŽnteerde blaasinstrumenten van 'Waarschuwing voor de Scheepvaart' en met Kamagurka's 'Ik mis mijzelf, ik ben zo eenzaam'. Ook de op gedichten geÔnspireerde dansvoorstelling van twee verschillende duo's van Connie Janssen wisten te boeien.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Poetry International als held
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=85
door Annette van den Bosch op 22-03-2004
De vrouw achter het zevende kinderfestival van Poetry International, Carlijn van Ravenstein, staat me enthousiast te woord. 'De dichter en de held' was begin februari het festivalthema in het Rotterdamse ro theater. Daartoe was de ruimte opgedeeld in zeven verschillende kleine theatertjes met titels als 'held op sokken' voor de gedichten van Hans Dorresteijn, 'de heldendokter' voor het theater waar werd getest of er heldenbloed voorhanden was en 'de jazzclub' waar whisky werd geschonken. De kinderen, in leeftijd variŽrend van 8 tot 12 jaar, konden een kijkje nemen bij de brandweer die de taart bluste, die in lichterlaaie stond, van dichter Ted van Lieshout. Ze konden met Batman naar het toilet - helden doen het vaak in hun broek van angst, altijd schoon ondergoed meenemen dus - of met de prins op zoek naar Doornroosje.
lees verder
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=82
door Rob de Vos op 13-03-2004
Met vreemde handen

Zo kwam er een einde aan
de woensdagen. Op een vrijdag
hielden ze op. Die morgen
had ik je nog aan de telefoon.
Haast zonder vrees

zag ik de avond liggen op de grond.
Behalve je mond was er niets
veranderd. Je ademde
niet meer

en meestal zat je op de bank met je hand
onder je hoofd zo lief te leven maar nu
was de televisie uitgezet.

Mannen kwamen je ophalen - ze vroegen
om kleren en om een foto want je haar
was van het sterven los. We gaven
hen zomaar iets mee met vreemde handen
en het was niet te begrijpen toen

je even weg was terwijl
wij droevige muziek uitzochten.


Daphne Buter


   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Cultuur is aan die opbloei
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=79
door Rob de Vos op 04-03-2004
Welke activiteiten onderneem je in de komende tijd op het gebied van de poëzie?
Gaan gedigte voorlees op 11 Maart 2004 by die Stellenbosch Woordfees. * Stel binnekort ons Breedevallei Dichters se tweede bloemlesing vry 'Poëzie nacht van die muse'. Hierin verskyn ook gedigte van twee Nederlanders Ė Tsead Bruinja en John Zwart. * Neem deel aan Poësie Wedstryde en versprei nuus in die media rondom enige wedstryd of publikasie geleenthede vir digters. [Dat deed Floris ook voor Meander's poëziewedstrijd voor jongeren.] * Het pas my jongste digbundel onder eiegen beheer gepubliseer 'Roep van die maanwolf'' en werk tans aan nuwe eie publikasies. * Ek beplan ook om ín Afrikaans / Nederlandse digbundel uit te gee met Tsead Bruinja wat besig is om 20+ van my gedigte in Nederlands te vertaal. [Waarvan er dus een Meanders Gedicht van de Maand is geworden.] * Ek is tans onder-voorsitter van die 'Worcester VIGS Aksie Komitee' en ons hou ín jaarlikse PoŽsie Kompetisie oor M.I.V. / VIGS [AIDS] vir die Laerskole standerd en Hoërskole. Ons is drie beoordelaars en kontantpryse gaan aan die wenners Ė dit geskied gewoonlik gedurende Skole Vigsweek vanaf 01-07 September. * Ek bied ook poësie werkwinkels aan op aanvraag deur skole.

Vul alsjeblieft de volgende zinnen aan:

Als kind las ik graag storieboeke; vele kleuterverse en digbundels.
Cultuur in Zuid-Afrika is aan die opbloei. Omdat ons ín multikulturele gemeenskap in Suid-Afrika is, vind daar daagliks kulturele aktiwiteite plaas in alle sektore van ons samelewing. Die meeste dorpe in ons land hou jaarliks een of ander kultuurfees waarvan die KKNK huidiglik, die grootste is. [Klein Karoo Nasionale Kunstefees: www.kknk.co.za/]
Als minister van cultuur zou ik graag ín goeie wisselwerking tussen Suid-Afrika en Nederland wil bewerkstellig. Ek sou graag Nederlandse voorgeskrewe boeke weer in die Hoërskole wil sien Ė ons het in ons matriekjaar 'De oogst' en 'De Kleine Johannes' as voorgeskrewe boeke behandel en ook ander Nederlandse boeke op Onderwyskolleges HEWAT & BELLVILLE behandel.
Ek sou meer voorlees podiums wil sien by Kultuurfeeste waar Afrkaanse digters en Nederlandse digters mekaar ontmoet in Suid-Afrika sowel as in Nederland.
Poëzie die iedereen beslist moet lezen is 'Liefde Miskien' van Herman De Conink; Gerrit Komrij; Elizabeth Eybers; Antjie Krog; Daniel Hugo; Ingrid Jonkers; Lina Spies; D.J.Opperman en N.P. van Wyk Louw. Ook Alfred Schaffer; Bart FM Droog; Tsead Bruinja & John Zwart.
Ik val in slaap bij TV-sepies [soap-series]; resensente wat daarop uit is om oor alles en almal se skryfpogings, moedswillig of deur grensboewe geÔnspireer, negatief te skryf; beterwetige mense; as jy iets mooi en positief van andere sÍ, het die persoon altyd iets beters van hom/haarself te sÍ of hulle ken iemand wat beter is, of iets beter gedoen het; mense wat skinder [roddelen]; vervelige tydskrifte; mense wat by ander steel en daarmee spog dat dit hulle idee of breinkind is en die laaste groep som ek in onderstaande gediggie op:

Die reguit mens

dit is beter dat mense openlik sÍ en wys
dat hulle nie van jou hou
as wat jy vriende het wat jou voor en agteraf
met hul kiestande kou

Tenslotte merkt Floris Brown op:
My lewensdroom is natuurlik om vir een maand in Nederland my poŽzie voor te lees aan Laer & Hoërskole en op podium feeste.
Ek wens natuurlik ook dat my gedigte uitgegee sal word deur 'n Nederlandse Uitgewery in Afrikaans & Nederlands.

  Auteurspagina Floris Brown
   
 
 
< vorige pagina   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22    volgende pagina >