Meander
log
Meander >

Meander Magazine >

Klassiekers >

 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Danny Degenaar: 'Uit het raam staren helpt'
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=466
door Annette van den Bosch op 31-03-2005
Hoe ben je tot schrijven gekomen, Danny?
Ik geloof uit verveling. Mijn middelbare schooltijd beperkte zich tot het neerpennen van koddige versjes en langdradige James Bond verhalen, de James Bond van vlees en bloed wel te verstaan, uit de boeken van Ian Fleming.

Wat moet er gebeuren voor jij een gedicht gaat schrijven?
Ik weet het niet. Uit het raam staren en dagdromen wil nog wel eens helpen. Diverse schrijvers hebben al gewezen op hef feit dat de prachtigste poëzie op het toilet wordt geschreven. Het beste dient zich aan wanneer je er niet op bedacht bent.

Hoe ga je om met kritiek?
Niet zo best, vrees ik. Ik heb de neiging in de kleur van de recensent te schieten. Prijst hij mijn gedicht, dan prijs ik het onmiddellijk mee. Sabelt hij het neer, dan begin ik het te beschimpen.

Wanneer is een gedicht áf voor jou?
Als het klopt. Als het logisch is.

Vertel eens iets over jouw activiteiten bij de literaire site De Klos?
De Klos is een vraagteken, altijd al geweest.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Een van de tien (10 en slot): Jelmer Soes
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=462
door Rob de Vos op 30-03-2005
Wanneer kwam je op het idee gedichten te gaan schrijven en hoe kwam dat? Zo rond mijn dertiende, een jaar of zes geleden dus. Vrijwel van de ene op de andere dag was ik er van overtuigd dat poëzie de enige manier was om mezelf te vertellen wat er in me omging. Ik vond het nodig, blijkbaar. Niet dat ik wist wat poëzie was, maar toch, het moest.

Heeft de middelbare school je liefde voor poëzie vergroot of juist niet? Ik denk het wel, maar dan vooral omdat er vrijwel niets aan werd gedaan. Zoals zoveel scholieren had ik de drang om anders dan normaal te zijn, om iets te hebben waardoor je eruit springt. Poëzie was bijzonder; ik werd erg gestimuleerd om door te gaan met schrijven en lezen. Op de middelbare school is het ontstaan en heeft het zich ontwikkeld. Het is nooit meer opgehouden.

Welke dichters bewonder je en waarom? Moeilijk. Ik vind de bundel "Popcorn" van Bart Chabot ontzettend mooi.

  de wedstrijd
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Een van de tien (9): Gijs Paaimans
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=458
door Rob de Vos op 29-03-2005
Wanneer kwam je op het idee gedichten te gaan schrijven en hoe kwam dat? Een jaar of 10 geleden, toen een leraar Nederlands onder een proefwerk nog wat witregels over had en daar "ruimte voor je eigen gedicht" boven schreef. Een aantal mensen raffelde het proefwerk af en stortte zich op het gedicht. Als gevolg hebben we met 9 klasgenoten de "9-tigers" opgericht (als parodie op de vijftigers), waarmee we vooral ironische en bewust slechte gedichten schreven.

Welke dichters bewonder je en waarom? Lucebert. Hij is echt een woord- en klankkunstenaar en heeft een unieke stijl, waarin hij varieert van fel strijdbaar (rijmratten, hoon,/hoon nog deze veel te schone poëzieschool) tot ontroerend romantisch (Overhandig mij brekend/ je peilloze bloem je kus). Verder vind ik Rutger Kopland goed omdat zijn geweldige gedichten nooit hoogdravend en vaak humoristisch zijn.

Hoeveel verzen heb je geschreven ten gevolge van een ongelukkige liefde? Geen. Ik dicht niet om leed van me af te schrijven, maar omdat ik het leuk vind met woorden te spelen. Bovendien heb ik geen ongelukkige liefde.

  de wedstrijd
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Een van de tien (8): Klara Smeets
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=454
door Rob de Vos op 28-03-2005
Wanneer kwam je op het idee gedichten te gaan schrijven en hoe kwam dat? Schrijven doe ik al lang. Maar lezen nog langer. Bij mijn ouders thuis steunt het dak op de boekenkasten. Ik las dus veel romans en poëzie. Ook de gedichten van mijn vader. Rond mijn achttiende wilde ik denk ik meer dan alleen 'egogedichten'. Op mijn 21ste werd mijn eerste gedicht gepubliceerd in Passionate. Die publicatie was een grote stimulans.

Heeft de middelbare school je liefde voor poëzie vergroot of juist niet? De middelbare school heeft mijn liefde voor poëzie niet vergroot, integendeel. Op een gegeven moment ben ik naar een docent Nederlands gegaan met wat eigen gedichten voor commentaar. Hij antwoordde: "Dan moet je niet bij mij zijn, want ik hou niet van poëzie." Ik was met stomheid geslagen. We moesten namelijk wel voortdurend gedichten analyseren in de klas.

Hoeveel verzen heb je geschreven ten gevolge van een ongelukkige liefde? Ontelbare gedichten naar aanleiding van ongelukkige liefdes.

  de wedstrijd
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Een van de tien (7): Daniëlle
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=450
door Rob de Vos op 27-03-2005
Wanneer kwam je op het idee gedichten te gaan schrijven en hoe kwam dat? Eigenlijk ben ik niet zo'n gedichtenschrijver; ik schrijf eerder columns of halve romans (nog steeds geen hele). Maar voor sommige dingen die je wilt schrijven, is dichten de enige vorm.

Heeft de middelbare school je liefde voor poëzie vergroot of juist niet? Op school hielden we ons meer bezig met grammatica dan poëzie. Alleen een gedicht uit 'de ziekte van jij' van Zwagerman is me voor altijd bijgebleven. Die moeten ze ook op mijn begrafenis voordragen

Welke dichters bewonder je en waarom? Ik heb geen voorkeur. Iedereen die zich bloot durft te schrijven, geniet mijn bewondering

  de wedstrijd
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Een van de tien (6): Casper Fioole
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=444
door Rob de Vos op 26-03-2005
Wanneer kwam je op het idee gedichten te gaan schrijven en hoe kwam dat?
Middelbare school.
Begonnen in een opwelling.
Doorgegaan vanuit verrassing over het resultaat.
Voortgezet door ijdelheid.

Heeft de middelbare school je liefde voor poëzie vergroot of juist niet? Op de middelbare school kwam voor mij de kennismaking met het literaire gedicht. Leraar Nederlands begon elke les met een gedicht, helaas vooral om te laten zien dat poëzie Echt Heel Leuk was: Kees Stip e.d.
Toen tijdens Engels de WOI poëzie , en later dichters als Eliot, behandeld werden was ik verkocht.

Welke dichters bewonder je en waarom? T.S. Eliot, als ik ooit een “The Hollow Men” weet te schrijven, ben ik klaar met dichten. H. de Coninck, omdat ik me zelden verbaas over zijn gedichten.

  de wedstrijd
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Een van de tien (5): Odile
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=440
door Rob de Vos op 25-03-2005
Wanneer kwam je op het idee gedichten te gaan schrijven en hoe kwam dat? In 1988 vroeg juffrouw Cecile ons om een sigarenkistje mee te brengen naar de klas. Daarin verzamelden we dat jaar een heleboel woordjes zoals 'tak', 'muur', 'jan' en 'an'. Zo is het begonnen en niet anders.

Heeft de middelbare school je liefde voor poëzie vergroot of juist niet? Niet meteen. Op school bestudeer je vooral de vormelijke kenmerken van poëzie: rijm, metrum, alliteraties, strofenbouw, enz. Ik herinner me nog hoe we daar allemaal de kriebels van kregen. Wij stelden ons vragen als: wat wil die dichter(es) hier eigenlijk zeggen en waarom moet dat zo ingewikkeld? Waarom moeilijk als het makkelijk kan?

Zijn er mensen die je met een scheef oog aankijken omdat ze weten dat je gedichten schrijft? Sla je hen heel erg hard?

  de wedstrijd
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Barwoutswaerder * Kabouterkreetjes
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=436
door David Troch op 24-03-2005
Noem mij Barwoutswaerder. Het is een geschikte naam voor een sprookjesfiguur. Niet dat ik een rol in een vertelling van Grimm ambieer, het is dat wildvreemden wel eens de neiging schijnen te hebben om in die of vergelijkbare termen over mij te keuvelen. Ik neem die wildvreemden dat niet kwalijk. Kind of kabouter, we moeten allemaal een naam hebben. Deze kabouter heet Barwoutswaerder. Aangenaam.

Barwoutswaerder kon een klein opgewonden kreetje niet onderdrukken, toen hij onlangs zijn e-mail checkte. De redactie van kOrt Literair liet hem weten dat hij hun verhalenwedstrijd Onbekommerd kort gewonnen had. Omdat de jury enigszins besluiteloos geweest bleek te zijn, moet Barwoutswaerder die prijs met Joop van Duin delen. De winnende verhalen en het bijbehorende juryverslag zullen in kOrt 5 verschijnen dat eind maart in de winkels ligt.
Een iets kleiner kreetje, zeg maar een kabouterkreetje, slaakte Barwoutswaerder toen hem niet veel later via dezelfde elektronische weg het bericht bereikte dat hij een vrijkaart voor de Nekkanacht in zijn brievenbus mocht verwachten.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Een van de tien (4): Sander Meij
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=432
door Rob de Vos op 23-03-2005
Een gedicht van mezelf zou ik graag terugzien op de achterkant van een pak gestampte muisjes. Nee, eerlijk gezegd is mijn enige wens met betrekking tot het terugzien van m'n eigen werk natuurlijk een bundel, die dan in de etalage van een of andere boekhandel ligt, met een bordje erbij waarop staat te lezen: 'koopt dit allen en uw leven zal nooit meer hetzelfde zijn.' Beetje narcistisch natuurlijk. Maar dat zal wel voor iedereen gelden. Je hebt mensen die het liefst hun eigen tekst op hun grafsteen willen hebben later, maar dan heb je er volgens mij geen zak meer aan, want je ligt dan toch onder de groene zoden en probeer daar dan nog maar es onder uit te komen.


Ik ben niet begonnen met dichten uit roeping, eerder uit ergernis. Al hield ik me wel al jaren bezig met poëzie. Dan kom je wel es bij zo'n poëzie-avond ergens en dan is de kwaliteit vaak zo, laten we zeggen, wisselend, dat je denkt: 'verrek, dat zou ik volgens mij heel anders doen.'

  de wedstrijd
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Een van de tien (3): Hannah Cockx
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=428
door Rob de Vos op 22-03-2005
Wanneer kwam je op het idee gedichten te gaan schrijven en hoe kwam dat? In het derde middelbaar moesten we voor Nederlands een gedicht schrijven en ons laten inspireren door enkele bekende dichters. Dit was het begin van mijn vele schrijfsels.

Heeft de middelbare school je liefde voor poëzie vergroot of juist niet? In het vijfde middelbaar zijn we tijdens de Nederlandse lessen een hele tijd met poëzie bezig geweest en dit heeft veel invloed op mij gehad.

Welke dichters bewonder je en waarom? Ik hou van de schrijfstijl van Hans Andreus en Joost Zwagerman. Hun poëzie is vlot leesbaar, maar toch ook weer niet, en dat vind ik wel leuk.


  de wedstrijd
   
 
 
< vorige pagina   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22    volgende pagina >