Meander
log
Meander >

Meander Magazine >

Klassiekers >

 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Een van de tien (2): FXcg2.3
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=424
door Rob de Vos op 21-03-2005
Wanneer kwam je op het idee gedichten te gaan schrijven en hoe kwam dat? het voort durende schrijven moet ergens in mijn zeventiende levensjaar ontstaan zijn, versterkt door de drang weg te schrijven en mezelf een weg te schrijven. daarnaast was dit, zeer wellicht, ook een logisch gevolg van het schrijven van muziekteksten, wat in die dagen nog voorrang had.

Heeft de middelbare school je liefde voor poëzie vergroot of juist niet? zeer zeker, daar ik in de middelbare school niet alleen de woorden ontdekte, maar ook de muzen die mij deze woorden, lieflijk, deden uitbraken. daarnaast verspilde ik toen al onmetelijk veel tijd in het wegduiken in woordspelletjes en betekenissen.
en natuurlijk was er ook de juiste leraar nederlands om me aan te moedigen, omdat ik reeds toen al dacht dat enkel het dichten telde...


  de wedstrijd
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Een van de tien (1): Lies van Gasse
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=420
door Rob de Vos op 20-03-2005
Wanneer kwam je op het idee gedichten te gaan schrijven en hoe kwam dat? Ik was, denk ik, een jaar of zeven toen ik mijn eerste gedicht schreef. Dat ging als volgt: ik was een boek aan het schrijven, waarin de heldin besloot een serenade te houden aan het balkon van haar prins, in de hoop die daarmee te verleiden. Al snel bleek echter dat de prins in kwestie de luiken van zijn raam gesloten hield, waarop het meisje terstond besliste een gedicht te schrijven. Dat kon ze tenminste onder de deur schuiven. Dat was meteen ook het eerste gedicht dat ik schreef en ik kreeg daar blijkbaar echt wel de smaak te pakken.

Heeft de middelbare school je liefde voor poëzie vergroot of juist niet? Wel, ze heeft mijn liefde voor poëzie vergroot in die zin dat ik in mijn poëzie een soort parallel universum kon creëren, waardoor ik mentaal niet al te sterk aanwezig hoefde te zijn op die school.

  de wedstrijd
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
De tien van de tweede ronde
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=418
door Rob de Vos op 19-03-2005
In de eerste ronde van Meander's Poëziewedstrijd voor jongeren van 16 t/m 29 jaar * Versie 2.0 * 2005 kwamen er 250 gedichten binnen. Wie ze allemaal wil lezen kan terecht op deze pagina.
Vijf Meandermedewerkers (Annette van den Bosch, Yvonne Broekmans, Hans Hamburger, Joop Leibbrand, Tine Moniek) kozen uit al die 250 inzendingen de beste tien.
De volgende tien deelnemers leverden, maar het oordeel van de jury van de eerste ronde, het beste gedicht in:

Hannah Cockx
Danielle
Casper Fioole
FXcg2.3
Lies van Gasse
Sander Meij
Odile
Gijs Paaimans
Klara Smeets
Jelmer Soes

(Deze lijst is onder voorbehoud zolang niet elk van deze deelnemers via een identiteitsbewijs heeft bewezen aan de wedstrijdvoorwaarden wat betreft leeftijd te voldoen.)

Deze tien deelnemers moeten in de tweede ronde nog eens twee gedichten inleveren. Een jury bestaande uit Erik Jan Harmens, Ivo van Strijtem, Vrouwkje Tuinman en Mirjam Delen kiest vervolgens de drie prijswinnaars. Op 20 mei a.s. wordt de uitslag bekend gemaakt.

  http://meanderwedstrijd.italics.net/2005
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Opdekopgezette taal
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=415
door Annette van den Bosch op 17-03-2005
Hoe is het je vergaan na het winnen van de poetryslam. Ik heb het idee dat alles opeens heel snel ging. Je stond bij Poetry international en op de nacht van de Poëzie, wat gebeurde er allemaal?
Sommige dingen gebeurden dankzij het winnen van de nationale slamtitel, zoals het optreden bij Poetry tijdens de International All Star Slam (deze naam verzin ik, hij was anders) en andere dingen gebeurden ondánks de slam, zoals de uitgave van 'In Menigten' bij Nijgh & Van Ditmar en het optreden op de Nacht van de Poëzie. Ik geloof dat men uiteindelijk toch naar de gedichten heeft gekeken. Een nieuw geluid. Andere taal. En dan gaat de trein rijden en begint de moeilijkste fase en dat is goede nieuwe gedichten schrijven en goed optreden. Altijd weer geconcentreerd, gefocust, en niet aan je belastingaangifte denken als je achter de microfoon gaat staan.

Je kwam opeens met een bundel. Hoe is die ontvangen, is er iets veranderd voor je in je schrijven/je leven?
Een bundel was de droom. Ik steeg ooit, tien jaar terug, op in een vliegtuig van Royal Jordan Airlines vanaf JFK Airport in New York en de motor aan één van de vleugels ontplofte en vloog even in brand. Het vliegtuig maakte een kleine duikvlucht en de stewardessen prevelden in het Arabisch een gebed.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Aangeboren passie
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=411
door Rob de Vos op 10-03-2005
Je bent leraar Nederlands en expressie. Wat moet ik me bij die expressie voorstellen?
Officieel heet het dramatische expressie, maar dat trek ik wel 'heel ruim' open.
Ik wil gewoon al mijn leerlingen enthousiast creatief bezig zien met taal in al zijn communicatieve aspecten.. Jongeren houden van afwisseling en kicken op uitdagingen. Adembenemend wat aan creatiefs ik in al die jaren al te zien en te horen kreeg!

Helpt het feit dat je Nederlands hebt gestudeerd je bij het dichten of juist niet?
Als je Nederlands gaat studeren ga je echt 'focussen' op de taal. Je gaat je sowieso bekwamen in de techniek van het schrijven.. Je spiegelt je aan wat je knap vindt.en wat poëzie heet. Het leert je de nodige zelfkritiek aan de dag te leggen en behoedt je er vooral voor flauwekul te produceren. Honderden gedichten schreef ik, honderden uren gingen daarin op, en duizend regels gingen de papiermand in.

Het gedicht 'Crete Senesi' heeft een Toscaans landschap als onderwerp. Denk je dat iemand die dit landschap niet kent het gedicht net zo veel kan waarderen als iemand die het wel kent?
Dit gedicht heeft de intentie universeel te zijn.

  Auteurspagina Jan van meenen
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Domme, dode dingen
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=408
door David Troch op 09-03-2005
Noem mij Barwoutswaerder. Het is een geschikte naam voor een sprookjesfiguur. Niet dat ik een rol in een vertelling van Grimm ambieer, het is dat wildvreemden wel eens de neiging schijnen te hebben om in die of vergelijkbare termen over mij te keuvelen. Ik neem die wildvreemden dat niet kwalijk. Kind of kabouter, we moeten allemaal een naam hebben. Deze kabouter heet Barwoutswaerder. Aangenaam.

Nee, een professionele afscheidsnemer zoals Xavier De Baere in Het Huis van Wantrouwen lang, lang geleden zal Barwoutswaerder nooit worden. Dat hij geen krak is in het afscheid nemen van personen, dat wist hij al. Maar, dat hij ooit hetzelfde zou kunnen meemaken met een voorwerp, een dom, dood ding, dat had hij nooit voor mogelijk gehouden. En dat het kan, het werd onlangs pijnlijk duidelijk.
Na ruim vier jaar deed Barwoutswaerder zijn flashy Kia Pride van de hand. Al die uren dat hij in dat appelblauwzeegroen autootje gesleten had, al die plaatsen waar dat appelblauwzeegroen autootje hem naartoe hadden gebracht. Barwoutswaerder kan er ontzettend lyrisch over worden. Toch blijft dat appelblauwzeegroen autootje een dom, dood ding. Punt.
Hij houdt het dan ook graag stil, dat laatste klopje op de kofferbak, die tussen de tanden geprevelde afscheidswoordjes. Daar hoeft niemand van te weten. Het mag wel geweten zijn dat Barwoutswaerder voortaan van her naar der tuft in een inktblauwe Ford Fiesta. Flashy is inktblauw niet, maar laten we toch voor alle zekerheid Barwoutswaerder op het hart drukken dat ook die Fiesta een dom, dood ding is. Voor hij weer al te lyrisch wordt.
Met zijn spiksplinternieuw dom, dood ding reed Barwoutswaerder op zaterdag 5 maart naar de eerste editie van het Poëziefestival Gent, dat zowel plaatsvond in het Poëziecentrum aan de Vrijdagsmarkt als in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Een schreeuw om liefde
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=405
door Annette van den Bosch op 06-03-2005
Een indruk van 7,5 uur poëzie. [van 20.00 uur tot 03.45 uur]

De Nacht van de Poezie in muziekcentrum Vredenburg werd 5 maart 2005 voor de 25e keer georganiseerd. Reden voor de organisatoren om dit jaar minder debutanten uit te nodigen en meer gevestigde namen. De avond begon met Abdelkader Benali die voordroeg uit zijn tweede dichtbundel. Deze bundel 'Panacee' komt in maart uit. Zijn voordracht was duidelijk beter dan vorig jaar. Meer afgewogen, rustiger, minder zenuwachtig. Bij een voordracht in Vredenburg gaat zijn eigen tekst zeker op: 'Belangrijker dan de woorden die je zegt is de blik'. Minpunt in het lange gedicht over een zoektocht van de dichter naar zichzelf, vond ik het gemakkelijke rijm dat her en der naar boven stak.
Na Benali kwam Menno Wigman aan het woord. Hij gaat volgend jaar samen met Piet Piryns De Nacht presenteren. Anton Korteweg, directeur Letterkundig museum en dichter, staat zijn plek na elf jaar af. Reden om Korteweg volgend jaar als dichter uit te nodigen merkte Piryns op. Wigman maakte indruk met zijn evenwichtige zelfverzekerde optreden. Hij bracht gedichten uit zijn jongste bundel 'Dit is mijn dag'. Duidelijk werd dat hij 'de droefenis van copyrettes kent'.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Meanders gedicht van de maand maart 2005
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=402
door Herbert Mouwen op 04-03-2005
Crete Senesi
(Val d' Orcia-Toscane)

Er wuift nog middagwijn in ons als we
de plek bereiken

Hitte alom. Kwinkslag hagedis in poederwit
Een beetje onaards, een beetje maans eigenlijk,
maar mooier
Landschap met trilvinnen bezaaid, nog even
voor het vloeibaar wordt

Rondingen rondom, randen

Hoe luchtig licht er overheen gaat, geel
geler geelt, schoonheid in herhaling valt,
sprakeloosheid sprakeloos maakt

Een tractor klimt het koren in zoals een vinger streelt .


Jan van meenen


Alleen wanneer je in Toscane geweest bent, kun je over dit gedicht schrijven, anders niet, was mijn eerste gedachte. Maar na enkele malen lezen, kom ik tot de slotsom dat dit gedicht zo treffend in zijn waarnemingen is, dat je als lezer even in dat bijzondere gebied ten zuiden van Siena bent, ook al ben je er nog nooit geweest. Ik reis mee en ik voel mee met de dichter: 'Er wuift nog middagwijn in ons...' De wijn die 's middags bij een Italiaanse maaltijd gedronken hebt, ligt niet zwaar op de maag, maakt je ook niet doezelig.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Marina Tsvetajeva
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=399
door Kees Godefrooij op 25-02-2005
'Hoe zal de kamer eruitzien waar we elkaar zullen ontmoeten?', schreef Rilke aan de dichteres Tsvetajeva.
Nog nooit hadden ze elkaar getroffen maar in hun correspondentie was de inkt gaan gloeien. In augustus 1926 stopte Rilke plotseling met het beantwoorden van haar brieven. Begin november stuurde Tsvetajeva hem een briefkaart met haar nieuwe adres en alleen de woorden: 'Hou je nog steeds van mij?' Ze ontving geen antwoord. Ze wist dat zijn gezondheid te wensen overliet, maar kon zich niet voorstellen dat hij doodziek was. Op 29 december 1926 stierf Rilke en op 31 december vernam Tsvetajeva dat hij dood was.

Het leven ontwikkelt zich voor Tsvetajeva als een hinderlaag. Ze debuteert op achttienjarige leeftijd en trouwt twee jaar later met de een jaar jongere Sergej Efron, hij is mooi, beïnvloedbaar en tuberculeus.
Ze zal hem, naast haar escapades met minnaars en minnaressen, altijd trouw blijven.
In hetzelfde jaar wordt hun eerste dochter Alja geboren. Efron vecht aan diverse fronten terwijl moeder en dochter in Moskou verblijven. In 1920 sterft haar tweede dochter, drie jaar oud, in een kindertehuis de hongersdood.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
'Met mekaar spreken'
alle bijdragen
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=396
door Annette van den Bosch op 24-02-2005
U heeft een indrukwekkende hoeveelheid titels voor uw naam, ik zou bijna zeggen dat u de ideale kandidaat voor de Nationale Wetenschapsquiz bent. Wat is uw achtergrond en heeft die achtergrond een link met uw schrijverschap?
Met die titels valt het wel mee, ik heb een meestertitel overgehouden aan een rechtenstudie en ben ook afgestudeerd als econoom en vervolgens gepromoveerd aan een faculteit bedrijfskunde. Een paar jaar geleden ben ik op een leerstoel benoemd en dan krijg je er weer een titel bij. Ik begrijp niet zo goed wat u bedoelt met een link met mijn schrijverschap. Als u vraagt of datgene waar ik geacht word mij op de universiteit mee bezig te houden soms aanleidingen oplevert voor literair werk en vice versa dan kan ik dat heel voorzichtig beamen, met de aantekening dat ik niet denk dat die aanleidingen, tussen de vele andere, bepalend zijn voor de aard van mijn werk, in de ene vorm of in de andere.

Een universitaire baan en een fikse productie dichtbundels en romans, blijft er dan nog tijd over om te lezen? Welke dichters leest/las u graag en waarom? De laatste bundel die u schreef, Eerst dit, dan dat is genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2005. Ongeacht de genomineerden en deze prijs, welke dichtbundel zou u zelf graag een prijs geven omdat u die bundel diverse malen zou willen herlezen?
Een van de goede kanten van mijn universitaire baan is de makkelijke toegang tot de universiteitsbibliotheken en andere bibliotheken - ik kan de boeken die ik wil lezen in stapels bij mij op de faculteit laten aanleveren.
   
 
 
< vorige pagina   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22    volgende pagina >