Meander * Lees maar ...
* Wie is Joris Lenstra?
pagina 1 van 1... 1
 
Een reeks essays over poëzie door Joris Lenstra

>
(1) "Lees maar, er staat niet wat er staat"
In een reeks korte essays zal de poëzie vanuit verschillende ooghoeken betreden worden. De zoektocht naar het wezen van de poëzie zal hierin centraal staan.

>
(2) Poëzie met een politieke boodschap
"Lees maar, er staat niet wat er staat" — als er één vorm van poëzie is waarbij deze leus niet opgaat, dan is dat wel bij poëzie met een politieke boodschap. Er staat wat er staat — dit lijkt bovenal de slogan te zijn van het politieke gedicht.
Of juist niet?

>
(3) Beeldspraak
Het derde deel van de reeks essays van Joris Lenstra over poëzie gaat over beeldspraak. Kun je met woorden iemands ogen binnendringen?

>
(4) Religie
Het vierde deel van de reeks essays van Joris Lenstra over poëzie gaat over religie. Volgens de bekende theoloog Friedrich Schleiermacher (1768 – 1834) is religie het gevoel van een totale afhankelijkheid van alles: de mens volledig vervat in het concept van het goddelijke.

>
(5) Het gedicht als dagboek
In het vijfde deel van zijn essayreeks over het wezen van de poëzie heeft Joris Lenstra het over het gedicht als dagboek en dat brengt hem onder andere op de aloude 'vorm of vent'-discussie. Was Nel Benschop een vent?

>
(6) Muziek
Het zesde deel van de reeks essays van Joris Lenstra gaat over poëzie en muziek: het gedicht moet datgene in zijn eentje doen waar de zanger ook zijn bandleden voor heeft.

>
(7) Hermetische poëzie
Wat is poëzie? Hoe moet zij gelezen worden? Is hedendaagse slam-poëzie ook echt poëzie? Het zijn actuele vragen. In een reeks korte essays zal Joris Lenstra de poëzie vanuit verschillende invalshoeken betreden. De zoektocht naar het wezen van de poëzie staat hierin centraal. Het zevende deel gaat over hermetische poëzie.

>
(8) Poetry slam
In deel 8 van Lees maar (...) gaat Joris Lenstra in op dat wonderbaarlijke nieuwe fenomeen dat maar niet volwassen poëzie schijnt te kunnen produceren, maar toch schoorvoetend aan populariteit wint en volgens hen die eraan meedoen een ware hausse is: de poetry slam.

>
(9) De 'magische' dialoog van de schepping
In deel 9 van de essayreeks 'Lees maar, er staat niet wat er staat', gaat Joris Lenstra in op wat aan de oorsprong ligt van ieder gedicht en ieder verhaal: de 'magische' dialoog van de schepping.

>
(10) De typografie van een gedicht
In deel 10 van 'Lees maar, er staat niet wat er staat' gaat Joris Lenstra in op de functie van de typografie bij een gedicht. Aan het vele wit op een pagina herkennen wij een gedicht. Maar draagt dit ergens ook toe bij, of hebben dichters gewoon weinig te zeggen en verbloemen ze dat goed? 
^    pagina 1 van 1... 1