Colofon

Meander

Meander is een literair e-zine dat literatuur onder de aandacht wil brengen van een breed publiek en een podium vormt voor aankomende auteurs. Meander wordt gemaakt zonder winstoogmerk en uitgegeven door de Stichting Literatuursite Meander.

Contact

Vragen en reacties kunt u invullen op: contact.meandermagazine.net.

E-mail

info @ meandermagazine.net

Financiën

Meander is gratis, maar kan niet bestaan zonder vrijwillige financiële bijdragen! Lees hier hoe u voor 12 euro per jaar donateur kunt worden van Meander en hoe u ons verder kunt steunen.

Abonneren op onze e-mailkrant

Abonneren (en opzeggen en adres wijzigen) gaat het eenvoudigst op het adres:meandermagazine.net/service

Kopij

Kopij is welkom bij Meander. Zie kopij.meandermagazine.net

Poëziebundels aanbieden voor de recensierubriek

Aanbiedingsfolders en recensie-exemplaren van dichtbundels kunt u sturen aan: Meander, p/a Bankastraat 3, 1782 TA Den Helder.
In eigen beheer uitgegeven bundels bespreken we alleen als ze van opvallende kwaliteit zijn. Er is dus geen garantie dat uw bundel zal worden besproken.

Nieuws

Pers- en nieuwsberichten kunnen worden gestuurd aan: nieuws @ meandermagazine.net.

Auteurs

Een lijst van iedereen die in Meander heeft gepubliceerd vindt u hier.

Dichters

Er is ook een lijst van dichters waaraan in Meander aandacht is besteed.

Medewerkers

 • Yvonne Broekmans
  Yvonne Broekmans(Eindhoven, 1948) was lerares Nederlands in het middelbaar onderwijs. Toen ze enige jaren terug van beroep veranderde begon ze met dichten, wat meteen resulteerde in prijzen en publicaties in tijdschriften als Maatstaf , Opspraak, Nymph en bloemlezingen. Ze was de drijvende kracht achter poëziegroep Dichterbij Geldermalsen, die jarenlang wekelijks actief was en talloze literaire evenementen organiseerde. Voor Meander schreef ze recensies en momenteel is ze redacteur bij Dichters
   
 • Luuk Imhann
  Luuk Imhann, geboren in 1986 te Monster, is theatermaker en dichter. Zijn poëziedebuut De onverschilligheid van rozen verscheen in 2012 bij de Witte Uitgeverij, zijn theaterdebuut Buffo (naar de gedichten van Wislawa Szymborska) kwam eveneens in 2012. Sindsdien maakte hij een stuk naar zijn dichtdebuut en De soldaat die 300 kilometer naar het slagveld liep . Hij schrijft voor Cineville en werkt aan zijn tweede bundel.
   
 • Lennert Ras
  Lennert Ras studeerde Tekstschrijven (HBO) en Nederlandistiek /moderne letterkunde (WO), is actief als tekstschrijver en videomaker, heeft ruime ervaring met journalistiek schrijven, begeleidt verschillende creatief schrijven groepen en is dichter en performer. schrijfartiest.nl / rasmedia.nl
   
 • Antoinette Sisto
  Antoinette Sisto (1963) studeerde Italiaanse taal- en letterkunde in Amsterdam. Sinds 2007 werkt ze als poëzieredacteur bij de rubriek Dichters. Ook levert ze bijdragen aan de rubriek Wereldpoëzie in de vorm van interviews en vertalingen van het werk van hedendaagse Italiaanse dichters. In 2006 verscheen haar poëziedebuut Het verre huis (Opwenteling, Eindhoven). Gedichten publiceerde ze onder andere in Meander, Opspraak en in diverse verzamelbundels. In 2010 won ze de Gedichtendag prijs van de Gelderse Schrijvers Kring Arnhem.
   
 • Sander de Vaan
  Sander de Vaan (1963) studeerde rechten en Spaanse taal & letterkunde. Hij is werkzaam als exportmanager en freelance journalist (publicaties o.a. in NRC Handelsblad, Die Welt en El País). Sinds enkele jaren schrijft hij ook gedichten, die onder meer in Hollands Maandblad, De Brakke Hond en Hard Gras verschenen. In 2010 debuteerde hij met de bundel Plunder de dag (De Witte Uitgeverij, Leiden).
   
 • Rob de Vos
  Rob de Vos (1955) bedacht in 1995 Meander. Wát hij eigenlijk had bedacht ontdekte hij pas in de nu al meer dan zeventien jaren daarna. Tegenwoordig is hij ‘algemeen coördinator’ bij Meander, voorzitter van de Stichting Literatuursite Meander en verantwoordelijk voor de inrichting van de website. Dichten laat hij graag aan anderen over.
   
 • Elly Woltjes
  Elly Woltjes (Groningen, 1956) studeerde Nederlands in Groningen. Publiceerde onder andere in Mens en Gevoelens, Meander en Noachs Kat. Ze publiceerde in eigen beheer de verhalenbundels De Foto’s (1995) en Voor kleine oortjes (1998). Medesamensteller van de bloemlezing Nog een lente(2010). Werkt sinds 2000 bij Meander, verzorgde prozarecensies, besprekingen van klassieke gedichten en interviews en is nu redacteur bij de rubriek Dichters.
   

Recensenten

 • Wilma van den Akker
  Wilma van den Akker (1960) studeerde Onderwijspsychologie in Amsterdam. Zij is schrijfdocent, dichter en tekstschrijver. Ze biedt ook individuele begeleiding bij het schrijven van gedichten. Haar bedrijf SchrijfTaal is te vinden op: www.schrijftaal.org. Voor Meander schrijft ze recensies en Klassiekers. Bij de Schrijven Online Academie verzorgt ze de cursus Gedichten Schrijven. Haar bundel Nageljongenstraat verscheen in 2008 bij de Windroos. Ze spaart gedichten voor een nieuwe bundel.
   
 • Yves Joris
  Overdag onderzoekt Yves Joris (1968) operationele risico’s in het betalingsverkeer van een Vlaamse bank. ‘s Avonds spendeert hij zijn schaarse vrije tijd aan de letteren in de hoedanigheid van hoofdredacteur van het schrijfblad VERZIN en bestuurder van de vereniging Creatief Schrijven VZW (www.creatiefschrijven.be). Van zijn hand verschenen artikels, teksten en gedichten in Cinemagie, Poëzierapport, Urbanmag, Stroom, Droge Verzen Kassa 4, …
   
 • Joop Leibbrand
  Joop Leibbrand (1943) was leraar Nederlands en vanaf 2007 vier jaar stadsdichter van Den Helder. Publiceerde samen met anderen Het inflatoire ik (1967) en Mogen we éven @frekenen (2001 ), als Frieda Snel Wacht maar (2001) en Kruisgang (2013) en onder eigen naam Vroeger of later (2003) en Waterpas (2010).
   
 • Maurice Levano
   
 • Levity Peters
   
 • Hans Puper
  Hans Puper (1953) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Utrecht. Hij was leraar en onderwijsadviseur en publiceerde regelmatig over leesonderwijs.
   
 • Johan Reijmerink
  Johan Reijmerink (1945) studeerde Nederlands te Utrecht. Vanaf 1987 publiceert hij artikelen en essays over poëzie, onder meer in de Poëziekrant. In 2007 verscheen zijn boek ‘Honger naar het absolute’ (Eburon-Delft) en in 2011 ‘Er steeg licht op naar beneden’ over de poëzie van Martinus Nijhoff (Aspekt-Soesterberg). Momenteel werkt hij aan een onderzoek naar de invloed van vertalingen van de poëzie van John Ashbery en Tomas Tranströmer door Bernlef op zijn eigen poëzie.
   
 • Ivan Sacharov
   

Overzicht van de site

Meander bestaat al sinds 1995 en in al die jaren is er heel veel gepubliceerd op onze site. Omdat de site een paar maal van aanzien is veranderd, is niet elke tekst gemakkelijk terug te vinden. Hieronder vertellen we u wat er zo allemaal te vinden is en waar. In grote lijnen is het zo:

 • De bijdragen uit de allereerste jaren van Meander zijn niet langer toegankelijk.
 • De bijdragen uit 1998 tot aan ongeveer 2007 vind u op eerder.meandermagazine.net.
 • Alles van de laatste jaren vindt u op de site waar u zich nu bevindt.
 • Onze e-mailuitgave heeft een eigen site: ezine.meandermagazine.net. Daar zijn alle nummers vanaf 1998 te vinden.