De eindronde van de Meander Dichtersprijs 2017

Rond 20 mei weten we wie de Meander Dichtersprijs 2017 heeft gewonnen.
Na edities in 2008, 2009 en 2010 met als winnaars Vicky Francken, Ellen Deckwitz en Frouke Arns werd het tijd voor een nieuwe wedstrijd. Die begon afgelopen najaar.

Van oktober tot en met februari waren er zes ronden, waarin ruim 400 deelnemers samen bijna 600 gedichten instuurden. Elke ronde koos een jury van zes personen twee winnaars, de deelnemers die in die ronde het beste gedicht inleverden. Die twaalf winnaars maken nu kans op de prijs.

Het zijn (van links naar rechts en van boven naar beneden): Astrid Arns, Stefan Heulot, Kate Schlingemann, Marjon Zomer, Hester van Beers, Onno-Sven Tromp, Nafiss Nia, Peter Vermaat, Merel van Slobbe, Maria van Oorsouw, Martin Wijtgaard en Wim Vanderleene.

Zij schreven in april nog eens twee gedichten. Samen met hun winnende gedicht uit de voorronde doet elk dus mee met drie gedichten.
Vanaf eind april bekijkt een jury de gedichten van de kanshebbers en kiest aan de hand hiervan de winnaar. Voor die jury zijn alle juryleden uit de voorronden en alle Meandermedewerkers en recensenten uitgenodigd. Daarnaast oud-Meandermedewerkers en nog een aantal mensen van wie we denken dat ook hun oordeel zou moeten meetellen.

Astrid Arns en Stefan Heulot winnen derde ronde Meander Dichtersprijs 2017

De derde ronde van de Meander Dichtersprijs 2017 is gewonnen door Astrid Arns (1960) en Stefan Heulot (1974).

In november werden 97 gedichten ingeleverd. Zes beoordelaars kozen daaruit de twee beste gedichten.
Arns en Heulot zijn nu kanshebber op de Meander Dichtersprijs 2017, die in het voorjaar wordt uitgereikt. De eerste ronde werd gewonnen door Wim Vandeleene en Martin Wijtgaard, en de tweede door Kate Schlingemann en Marjon Zomer.

Tot en met februari zijn er zes ronden, waaruit telkens twee kanshebbers worden gekozen. De twaalf kanshebbers strijden in mei om de eer en een bedrag van 350 euro.

 

De gedichten werden in deze ronde beoordeeld door: Shari van Goethem, Renée Luth, Mirthe Smeets, Sander de Vaan, Rob de Vos en Elly Woltjes

Kate Schlingemann en Marjon Zomer winnen tweede ronde Meander Dichtersprijs 2017

De tweede ronde van de Meander Dichtersprijs 2017 is gewonnen door Kate Schlingemann (1958) en Marjon Zomer (1972).

In oktober werden 96 gedichten ingeleverd. Zes beoordelaars kozen daaruit de twee beste gedichten.
Schlingemann en Zomer zijn nu kanshebber op de Meander Dichtersprijs 2017, die in het voorjaar wordt uitgereikt. De eerste ronde werd gewonnen door Wim Vandeleene en Martin Wijtgaard.

Op dit moment is de derde ronde aan de gang. Men kan daarvoor nog inzenden.

Tot en met februari zijn er zes ronden, waaruit telkens twee kanshebbers worden gekozen. De twaalf kanshebbers strijden in mei om de eer en een bedrag van 350 euro.


Kate Schlingemann en Marjon Zomer

De gedichten werden in deze ronde beoordeeld door: Emma Burns, Maarten Buser, Anke Labrie, Alja Spaan, Sven de Swerts en Roel Weerheijm.

Joop Leibbrand overleden

Op 19 september overleed onverwacht Joop Leibbrand. Joop was sinds 2000 medewerker van Meander.
Hij organiseerde de poëzierubriek van Meander: legde contact met uitgevers, verdeelde de bundels onder de recensenten, redigeerde de teksten en zette ze online. Maar de meeste recensies schreef hij zelf, in de loop der jaren meer dan 400. Omdat hij alle ontvangen bundels eerst las -ook als ze door een ander werden besproken- zullen er weinig mensen in Nederland zijn die zo’n brede kennis hebben gehad van de Nederlandse poëzie in de afgelopen jaren. Hij besteedde dagelijks enkele uren aan de recensierubriek.
Daarnaast was Joop de man achter de Meander Klassiekers, besprekingen van opmerkelijke gedichten. Tussen 2001 en nu verschenen 195 afleveringen.
De laatste jaren was Joop ook eindredacteur van alle teksten -zoals interviews- die in Meander verschijnen.
Voor hij werd gepensioneerd was Joop leraar Nederlands. In zijn lessen besteedde hij altijd veel aandacht aan poëzie. Hij schreef zelf ook gedichten en was een aantal jaar stadsdichter van zijn woonplaats Den Helder.
Joop Leibbrand werd 72 jaar. Bij Meander zullen we hem erg missen. Dat gemis moet nog groter zijn voor zijn vrouw, kinderen en verdere familie. We wensen hen veel sterkte.