/ literair e-zine, sinds 1995
Home  DichtersDe DichterWereldpo√ęzieRecensiesInterviewsWedstrijdColofonBundelE-zineEerderKlassiekers

Meandermagazine per e-mailNeem een abonnement op ons gratis e-zine per e-mail. Meer dan 5000 abonnees.

Zie: ezine.meandermagazine.net

(advertenties)In de 190e aflevering van de Klassiekers een bespreking van Kwallen van Frans Kuipers
lees de Klassieker

Meander maakt gebruik van Wordpress 2.8 * Thema Meander versie 1.64 door Rob de Vos.
Verdere verspreiding van de op deze site opgenomen teksten is alleen toegestaan met voorafgaande en uitdrukkelijke toestemming van de auteur(s).
Foto's
Nog een lente (9): Presentatie in Perdu


Samensteller Bouke Vlierhuis reikt de bundel uit
aan Joop Leibbrand
Dennis GaensFrouke ArnsFoto’s: Yvonne Steemers
 

Auteur: Redactie Meander
Gepubliceerd op 12 februari 2010 in de rubriek Bundel | | | pdf-bestand

 

Nog een lente (8): Na Leuven komt Amsterdam
PresentatiePresentatieVorige week is bij Uitgeverij P de bundel Nog een lente. Dertig dichters gekozen door Meander uitgekomen. De Vlaamse presentatie op Gedichtendag in de Leuvense schouwburg was een groot feest.

De Nederlandse presentatie van Nog een lente is op donderdag 11 februari in de theaterzaal van poëzieboekhandel Perdu. De zaal gaat om 19.30 uur open en vanaf 20.00 uur kunt u genieten van optredens van onder anderen Dennis Gaens (winnaar van de derde prijs bij de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd), Hedwig Selles, Ellen van de Corput, Yerna Van Den Driessche, Sylvie Marie, Lieke Marsman en Vicky Francken.
Muziek wordt verzorgd door de Zwolse singer-songwriter Roland de Jong en naderhand is er natuurlijk gelegenheid samen met dichters, samenstellers en uitgever te genieten van een drankje.

Schaft u Nog een lente op de presentatie aan, dan doet Uitgeverij P er haar vorige bloemlezing Op het oog. 21 dichters voor de 21e eeuw gratis bij!

Toegang is gratis maar, in tegenstelling tot wat eerder gemeld werd, is reserveren wel gewenst. U kunt daarvoor de volgende link gebruiken.

Perdu is gevestigd op de Kloveniersburgwal 86 in Amsterdam.

Nog een lente, Uitgeverij P, ISBN: 978-90-77757-00-0 (Prijs: € 17,50 136 blz.)
Te bestellen in de betere boekhandel of via Proxis. 

Auteur: Redactie Meander
Gepubliceerd op 7 februari 2010 in de rubriek Bundel | | | pdf-bestand

 

Nog een lente (7): Luister

Luister naar enkele gedichten uit de bundel


Gert de Jager – Het principe van de economie

Liesbeth V. Hafenrichter – Zomer

Vicky Francken – Aarde

Peter W.J. Brouwer – Langduriger

Hedwig Selles – Cirkelvormige scène

Delphine Lecompte – Uitgehold

Yerna Van Den Driessche – Regen, rijst en rozen


 

Auteur: Redactie Meander
Gepubliceerd op 19 januari 2010 in de rubriek Bundel | | | pdf-bestand

 

Nog een lente (6): De bundel
Vanaf de verschijningsdatum, 28 januari, is de bundel Nog een lente te koop of te bestellen in iedere boekenwinkel in Nederland en Vlaanderen.

Nog een lente
Uitgever: P
Jaar: 2010
ISBN: 978-90-77757-00-0
Prijs: € 17,50
136 blz.

Auteur: Redactie Meander
Gepubliceerd op 19 januari 2010 in de rubriek Bundel | | | pdf-bestand

 

Nog een lente (5): Presentatie in Amsterdam
Tijdens de presentatie in de theaterzaal van het Amsterdamse Perdu wordt Nog een lente aangeboden aan het bestuur van de Stichting Literatuursite Meander. Interessanter is de mini-dichtersmarathon met een aantal dichters uit de bundel. Daarnaast is er muziek van singer-songwriter Roland de Jong. Na afloop is er een borrel.
De avond begint om 20.00 uur. De zaal gaat open om 19.30 uur. Het adres van Perdu is Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam.
De toegang is gratis. Reserveren is niet nodig.

Auteur: Redactie Meander
Gepubliceerd op 19 januari 2010 in de rubriek Bundel | | | pdf-bestand

 

Nog een lente (4): De samenstellers
Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van Meander Magazine en het 25-jarig bestaan van de Vlaamse uitgeverij P wordt op Gedichtendag een nieuwe bloemlezing gepresenteerd: Nog een lente. Met deze publicatie verlaat Meander voor even het uitgebreide domein van de poëzie op internet en zoekt het de veel krappere poëziemarkt op.

‘Meander waagt zijn kans, omdat het die kans krijgt’, zeggen de redacteuren in de verantwoording. Hoe hebben mederedacteuren Bouke Vlierhuis en Sylvie Marie het bloemlezen ervaren?
Bouke: Ik vind het heerlijk om met poëzie bezig te zijn. Lezen, nog een keer lezen, me een mening vormen, erover discussiëren met anderen en mijn mening herzien. Dat is voor zowel hersenen als hart een heel bevredigende bezigheid. Verder vond ik het interessant om ervaring op te doen met het proces van het uitgeven van een boek. Het samenwerken met een oude rot in het vak, Leo Peeraer, is daarbij erg leerzaam geweest.
Sylvie: Ik wilde de kans niet missen om te helpen bij deze gelegenheid. Het is dan ook mijn streven geweest om een goede uitgeverij te vinden die ons nog geloofwaardiger maakt. Het is gewoon fantastisch dat ik nu de kans krijg om die talenten van internet over te zetten op papier en zo nog meer mensen te verrassen met onze ontdekkingen.

Hoe hebben jullie het aangepakt?
Bouke: Alle vier de redacteuren hebben uit de ongeveer honderd afleveringen van Dichters een lijstje samengesteld met tien namen. Aan de hand daarvan zijn er maildiscussies en zelfs internationale telefoongesprekken gevoerd. Op een vergadering hebben we uiteindelijk knopen doorgehakt. We hebben gezocht naar een balans tussen mannen en vrouwen, jongere en oudere dichters en tussen Vlamingen en Nederlanders.
Sylvie: We hebben ook ons gevoel laten spreken. Wat pakt ons, wat is vlot. Wat geeft ons het gevoel dat er meer aan de hand is, dat er meer zal volgen. Je zou kunnen zeggen dat een goede neus en ervaring onze keuze heeft bepaald.

Was het niet extra gecompliceerd met maar liefst vier redacteuren?

Bouke: Ehm ja, nogal. Het is veel extra werk vanwege de verschillende meningen.
Sylvie: Zeker als je ook nog eens zo ver van elkaar vandaan woont. Maar toch, het is gelukt.
Bouke: De uiteindelijke selectie is er een waar alle redacteuren achter kunnen staan. Ik denk dat er, juist omdat we met vier verschillende redacteuren hebben gewerkt, een evenwichtig geheel is ontstaan.

De bloemlezing bestaat uit niet eerder gepubliceerde gedichten. Het werk waarmee de dichters eerder in Meander stonden, komt er niet in voor. Waarom hebben jullie voor deze opzet gekozen?
Bouke: We wilden geen bloemlezing uit Meander maken. Veel dichters hebben immers sinds hun publicatie in Meander een ontwikkeling doorgemaakt. We wilden daarom graag recent, niet eerder gepubliceerd werk gebruiken en dat is grotendeels gelukt.

Hebben jullie dat onvoorwaardelijk in de bloemlezing opgenomen?
Bouke: Nee. Aan de dichters is gevraagd om zes gedichten in te zenden. Dichters kunnen niet zo goed tellen dus er waren inzendingen van vier en van veertien gedichten en alles daartussen.
Sylvie: Er volgde een leesronde om te kijken of de inzendingen wel goed genoeg waren. Als dat niet zo was, vroegen we om ander werk.
Bouke: Menigeen moest nog even aan de bak om nieuw materiaal af te ronden.

Drie van de vier redacteuren staan zelf ook in de bloemlezing…
Bouke: We zijn voor elkaar – en dat was van tevoren afgesproken – strenger geweest dan voor de anderen. Mijn eerste inzending overleefde op één gedicht na de redactievergadering niet, zodat ik op zoek moest naar ander werk voor een tweede inzending. Dat was niet zo’n leuk moment, maar het ging om de kwaliteit van het boek en niet om ego’s.
Sylvie: Elly [Woltjes, red.] drong er op aan niet in de bundel te komen. Daar voelde ze zich niet goed bij.

Wie is je persoonlijke favoriet?
Sylvie: Ik ben vooral trots op de dichters die nog geen bundel hebben maar van wie ik er de komende jaren een verwacht: Vicky Francken, Ellen Deckwitz, Dennis Gaens, Jan Aelberts, Bo Vanluchene, Anna de Bruyckere om er maar een paar te noemen.
Bouke: Mijn absolute favoriet is en blijft Hedwig Selles. Haar gedichten zijn uiterst cryptisch en emotioneel, maar tegelijk open en verhalend en dat maakt ze zo interessant.

Tot slot: waarom moet iedereen Nog een Lente aanschaffen en natuurlijk lezen?
Sylvie: Omdat er in die bloemlezing verbijsterend goede dingen staan. Wij kiezen ook minder voor gevestigd jong talent. We gaan het avontuur aan. Veel mensen zijn, evenals wij, nieuwsgierig naar nieuw talent. Ook uitgevers zijn hierin geïnteresseerd. Nieuw talent betekent nieuwe inzichten en in deze tijd is daar een honger naar.
Bouke: Iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van de Nederlandse poëzie – en die is naar mijn bescheiden mening heel hoopvol – doet er goed aan dit boek aan te schaffen.

Auteur: Sanne den Adel
Gepubliceerd op 13 januari 2010 in de rubriek Bundel | | Stuur een reactie aan Sanne den Adel | pdf-bestand

 

Nog een lente (3): Uitgever Leo Peeraer
Leo PeeraerUitgever Leo Peeraer, de p van uitgeverij P, leest zijn e-mails niet altijd vlot. Dat ontdekte ik toen ik hem per e-mail wilde interviewen. Daarom probeerde ik het per telefoon en het resultaat daarvan staat nu online.
De eerste vraag gaat over het moment, afgelopen zomer, dat Sylvie Marie en Bouke Vlierhuis met Peeraer spraken in zijn kantoor in Leuven. Ze vertelden hem over hun plannen voor een nieuwe Meanderbundel. Was Peeraer meteen al enthousiast? Luister verder.

Auteur: Rob de Vos
Gepubliceerd op 13 januari 2010 in de rubriek Bundel | | Stuur een reactie aan Rob de Vos | pdf-bestand

 

Nog een lente (2): De dichters
De dichtersVan de volgende dichters is nieuw werk opgenomen in de bundel Nog een lente, die wordt uitgegeven bij uitgeverij P en op Gedichtendag wordt gepresenteerd in Leuven.

Jan Aelberts * Frouke Arns * Jurre van den Berg * Anna de Bruyckere * Estelle Boelsma * Peter WJ Brouwer * Floor Buschenhenke * Ellen van de Corput * Ellen Deckwitz * Jeroen Dera * Yerna Van den Driessche * Vicky Francken * Dennis Gaens * Lies Van Gasse * Liesbeth V. Hafenrichter * Maarten Inghels * Gert de Jager * Ingeborg Klarenberg * Delphine Lecompte * Eric van Loo * Sylvie Marie * Lieke Marsman * Jan-Paul Rosenberg * Hedwig Selles * Wouter Steyaert * David Troch * An Vandesompele * Bo Vanluchene * Bouke Vlierhuis * Geralt Wolterbeek

Auteur: Redactie Meander
Gepubliceerd op 8 januari 2010 in de rubriek Bundel | | | pdf-bestand

 

Nog een lente (1): Presentatie in Leuven
Presentatie in LeuvenOp Gedichtendag verschijnt bij uitgeverij P een gloednieuwe bloemlezing, Nog een lente, met nieuw werk van dertig dichters uit het e-zine Meander. De bundel wordt gepresenteerd in de schouwburg van Leuven, waar ook enkele van deze dichters optreden.
Zie http://www.30cc.be/programma/literatuur/nog-een-lente/index.jsp en http://www.uitgeverij-p.be/.

Auteur: Redactie Meander
Gepubliceerd op 5 januari 2010 in de rubriek Bundel | | | pdf-bestand