Meander

Meander is een literair e-zine dat literatuur onder de aandacht wil brengen van een breed publiek en een podium vormt voor aankomende auteurs. Meander wordt gemaakt zonder winstoogmerk en uitgegeven door de Stichting Literatuursite Meander.

Contact

Vragen en reacties kunt u invullen op: contact.meandermagazine.net.

E-mail

info @ meandermagazine.net

Financiën

Meander is gratis, maar kan niet bestaan zonder vrijwillige financiële bijdragen! Lees hier hoe u voor 12 euro per jaar donateur kunt worden van Meander en hoe u ons verder kunt steunen.

Abonneren op onze e-mailkrant

Abonneren (en opzeggen en adres wijzigen) gaat het eenvoudigst op het adres: meandermagazine.net/service

Kopij

Kopij is welkom bij Meander. Zie kopij.meandermagazine.net

Poëziebundels aanbieden voor de recensierubriek

Aanbiedingsfolders en recensie-exemplaren van dichtbundels kunt u sturen aan: (Vraag adres aan via ons formulier.).

In eigen beheer uitgegeven bundels bespreken we alleen als ze van opvallende kwaliteit zijn. Er is dus geen garantie dat uw bundel zal worden besproken.

Nieuws

Pers- en nieuwsberichten kunnen worden gestuurd aan: nieuws @ meandermagazine.net.

Auteurs

Een lijst van iedereen die in Meander heeft gepubliceerd vindt u hier.

Dichters

Er is ook een lijst van dichters waaraan in Meander aandacht is besteed.

Medewerkers

 • Laura Demelza Bosma
  Laura Demelza Bosma *1986 is een dichteres, redactrice van het e-zine River Of Milk, vertaalster van poëzie (Nederlands -Engels) en illustratrice. Van 2004 tot 2011 was ze actief als dichteres in Nederland, las voor op vele podia en haar werk verscheen in verschillende bloemlezingen. Ze studeerde Theaterschrijven aan de HKU. In 2007 kwam haar poëzie-debuut, 'Zo vliegen de walvissen' uit bij Uitgeverij Holland. Laura leeft nu in Oostenrijk met haar Engelse partner en drie kinderen. Dit jaar komt haar eerste Engelstalige poëzie- bundel uit bij de Australische uitgeverij Tandava Press, opgevolgd door een kinderboek over thuis-geboorte. Onlangs maakte Laura haar debuut als illustratrice, begin September 2016 in het boek van haar partner: Taoist Poetry - The Path That Weaves Through Clouds. www.laurademelzabosma.com www.ariverofmilk.blogspot.com
 • Inge Boulonois
  Geboren in Alkmaar. Van origine beeldend kunstenares. Studeerde psychologie. Dichtend vanaf 2000. Was van 2011 tot 2014 stadsdichter van Heerhugowaard. Analyseert sinds 2005 min of meer klassieke gedichten voor Meander klassiekegedichten.net Schrijft elke week een actueel snelsonnet voor www.gedichten.nl Verschenen bundels: Heerhugowaardse gedichten (Mijn Bestseller, 2015) Lichte en Bonte Gedichten (Liverse, 2015) Idioom van geluk (Kontrast/Poeziefonds Open, 2016) Zie verder: www.ingeboulonois.nl
 • Tijs van Bragt
  www.tijsvanbragt.nl
 • Yvonne Broekmans
  Yvonne Broekmans(Eindhoven, 1948) was lerares Nederlands in het middelbaar onderwijs. Toen ze enige jaren terug van beroep veranderde begon ze met dichten, wat meteen resulteerde in prijzen en publicaties in tijdschriften als Maatstaf , Opspraak, Nymph en bloemlezingen. Ze was de drijvende kracht achter poëziegroep Dichterbij Geldermalsen, die jarenlang wekelijks actief was en talloze literaire evenementen organiseerde. Voor Meander schreef ze recensies en momenteel is ze redacteur bij Dichters
 • Eric van Loo
  Eric van Loo (Rotterdam, 1957) werkt als neuropsycholoog, vooral bij ouderen. Vanaf 2006 houdt hij zich intensief met dichten bezig, nadat hij tweemaal de gedichtendagwedstrijd van de bibliotheek Utrecht won. Op zijn website www.eenlegetafel.nl is naast eigen werk ook een ruime selectie van poëzie over de ouderdom te vinden, waaronder veel werk van oudere dichters. Vanaf 2012 levert hij regelmatig bijdragen aan de Klassiekers. Zijn debuut bij uitgeverij Kontrast is in voorbereiding.
 • Joris Miedema
  Joris Miedema(1978) debuteerde in 2011 met de bundel 'Oogtheater' bij uitgeverij De Contrabas. Heeft verschillende malen in de Turing top 100 gestaan. Publiceerde eerder hier, bij Dighter en in Het liegend konijn en na een korte onderbreking is hij terug met de bundel 'De dood en drie andere gedichten' die op 31 augustus 2017 is verschenen bij uitgeverij Stanza.
 • Lennert Ras
  Lennert Ras studeerde Tekstschrijven (HBO) en Nederlandistiek /moderne letterkunde (WO), is actief als tekstschrijver en videomaker, heeft ruime ervaring met journalistiek schrijven, begeleidt verschillende creatief schrijven groepen en is dichter en performer. schrijfartiest.nl / rasmedia.nl
 • Alja Spaan
  Alja Spaan (Sint Pancras, 1957), schrijft vanaf haar elfde dagelijks (zowel proza als poëzie), was van alles maar vooral creatief. Haar huis in Alkmaar werd Atelier9en40 waarin ze tot 2013 kunst- en poëzieprojecten deed. Onder die naam gaf ze anderen en zichzelf uit. Ze verscheen ook in verzamelbundels maar werd bekend door de Turing 2015. Nu organiseert zij Reuring, een taalplatform. Zij is werkend lid van het Kunstenaars Centrum Bergen. Alles van en over haar verschijnt op http://aljaspaan.nl.
 • Sander de Vaan
  Sander de Vaan (1963) studeerde rechten en Spaanse taal & letterkunde. Hij is werkzaam als commercieel directeur en freelance journalist (publicaties o.a. in NRC Handelsblad, Die Welt en El País). Sinds enkele jaren schrijft hij ook gedichten, die onder meer in Hollands Maandblad, De Brakke Hond en Hard Gras verschenen. In 2010 debuteerde hij met de bundel Plunder de dag (De Witte Uitgeverij, Leiden). In 2014 volgde Bal zoekt man, een verzameling voetbalgedichten.
 • Rob de Vos
  Rob de Vos (1955) bedacht in 1995 Meander. Wát hij eigenlijk had bedacht ontdekte hij pas in de nu al meer dan twintig jaren daarna. Tegenwoordig is hij 'algemeen coördinator' bij Meander, voorzitter van de Stichting Literatuursite Meander en verantwoordelijk voor de inrichting van de website. Dichten laat hij graag aan anderen over.
 • Elly Woltjes
  Elly Woltjes (Groningen, 1956) studeerde Nederlands in Groningen. Publiceerde onder andere in Mens en Gevoelens, Meander en Noachs Kat. Ze publiceerde in eigen beheer de verhalenbundels De Foto's (1995) en Voor kleine oortjes (1998). Medesamensteller van de bloemlezing Nog een lente (2010). Werkt sinds 2000 bij Meander, verzorgde prozarecensies, besprekingen van klassieke gedichten en interviews en is nu redacteur bij de rubriek Dichters

Recensenten

 • Wilma van den Akker
  Wilma van den Akker (1960) studeerde Onderwijspsychologie in Amsterdam. Zij is schrijfdocent, dichter en tekstschrijver. Ze biedt ook individuele begeleiding bij het schrijven van gedichten. Haar bedrijf SchrijfTaal is te vinden op: www.schrijftaal.org. Voor Meander schrijft ze recensies en Klassiekers. Bij de Schrijven Online Academie verzorgt ze de cursus Gedichten Schrijven. Haar bundel Nageljongenstraat verscheen in 2008 bij de Windroos. Ze spaart gedichten voor een nieuwe bundel.
 • Hans Franse
 • Romain John van de Maele
  Master in de algemene cultuurwetenschappen. Dichter, essayist en vertaler. Werkte mee aan Nederlands- en anderstalige tijdschriften en/of bladen. Publiceerde een aantal dichtbundels en essays over Louis Paul Boon en Cyriel Buysse. Zijn nieuwste bundel is Herfsttij van het verlangen , 2015. Zijn poëzie werd bekroond met de Prijs van de Stad Geel, de Prijs van de Dilbeekse Cahiers,de Simon Michaël Coninckxprijs en de Kronkelprijs (2015).
 • Levity Peters
 • Ernst Jan Peters
  Ernst Jan Peters (1961) studeerde in Utrecht Nederlandse taal- en letterkunde. Hij werkt als communicatieadviseur op de Veluwe en is de initiatiefnemer voor de educatieve website over poëzie: Het Rijmrijk. Van hem is één gedicht gepubliceerd in 'Toch, nachtegaal, zing voort!'.
 • Hans Puper
  Hans Puper (1953) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Utrecht. Hij was leraar en onderwijsadviseur en publiceerde regelmatig over leesonderwijs.
 • Johan Reijmerink
  Johan Reijmerink (1945) studeerde Nederlands te Utrecht. Vanaf 1987 publiceert hij artikelen en essays over poëzie, onder meer in de Poëziekrant. In 2007 verscheen zijn boek 'Honger naar het absolute' (Eburon-Delft) en in 2011 'Er steeg licht op naar beneden' over de poëzie van Martinus Nijhoff (Aspekt-Soesterberg). Momenteel werkt hij aan een onderzoek naar de invloed van vertalingen van de poëzie van John Ashbery en Tomas Tranströmer door Bernlef op zijn eigen poëzie. Promotie december 2016 op studie over Bernlef: DE ander stem.
 • Paul Roelofsen
 • Ivan Sacharov
  Ivan Sacharov studeerde psychologie in Leiden en is werkzaam in de gezondheidszorg. Poëzie maakt voor hem het essentiële verschil in het leven. Een leven zonder poëzie (in de breedste betekenis van het woord) is even onmogelijk als een zandkasteel zonder water. Er verschenen inmiddels drie dichtbundels van zijn hand.
 • Mart Stel

Overzicht van de site

Meander bestaat al sinds 1995 en in al die jaren is er heel veel gepubliceerd op onze site. Omdat de site een paar maal van aanzien is veranderd, is niet elke tekst gemakkelijk terug te vinden. Hieronder vertellen we u wat er zo allemaal te vinden is en waar. In grote lijnen is het zo:
 • De bijdragen uit de allereerste jaren van Meander zijn niet langer toegankelijk.
 • De bijdragen uit 1998 tot aan ongeveer 2007 vind u op eerder.meandermagazine.net.
 • Alles van de laatste jaren vindt u op de site waar u zich nu bevindt.
 • Onze e-mailuitgave heeft een eigen site: ezine.meandermagazine.net. Daar zijn alle nummers vanaf 1998 te vinden.

Partner

Meander is partner van