Meander * Interviews
pagina 1 van 3... 1 2      3
 
>
'Jezus is een talige constructie'
Op 11 oktober verschijnt bij Uitgeverij de Weideblik de nieuwe bundel van Chrétien Breukers: Tongebreek & Niemendal. Meander sprak met de auteur over de Grote onderwerpen die hij in dit boek aansnijdt.

>
Nico Dijkshoorn
Nico Dijkshoorn werd wereldberoemd op het Nederlandse web met zijn rake columns over Big Brother I. Intussen is hij ook niet meer weg te denken uit de gedrukte media. Sander de Vaan sprak met hem over wasberen, kwetsgrenzen, de bandenspanning van Jezus en wezenloze voetbalkoppen.

>
Jos Joosten
Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse letterkunde, publiceerde een aantal boeken over literatuur, waaronder Alleenspraak: opstellen, Onttachtiging: essays over eigentijdse poëzie en poëziekritiek en, samen met Thomas Vaessens, Postmoderne poëzie in Nederland en Vlaanderen. Meander sprak met hem over zijn verschenen essaybundel Misbaar: hoe literatuur literatuur wordt.

>
Rob de Vos
In april is het twaalf en een half jaar geleden dat Rob de Vos Meander oprichtte. Alle reden om de bescheiden founding father eens in het digitale zonnetje te zetten.

>
Acht gesprekken in Duizend Woorden
Van de 1500 verhalen die aspirantschrijvers instuurden voor het verhalenproject Duizend Woorden werden de beste in een bundel samengebracht, De beste verhalen van Duizend Woorden. Meander selecteerde daaruit een favoriet - '8 gesprekken' - en legde de schrijver ervan, Bastiaan Kroeger, enkele vragen voor.

>
Geert Buelens
Geert Buelens is dichter, essayist en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de universiteit van Utrecht. Hij debuteerde in 2002 met de bundel Het is. Meander sprak hem - transatlantisch - over zijn nieuwe boek, Oneigenlijk gebruik, over de betekenis van poëzie.

>
Gerrit Komrij

Ondanks de decemberdrukte bleek Gerrit Komrij bereid om een aantal vragen van Sander de Vaan te beantwoorden. Een gesprek over vrijheid, schijterigheid, 'mannetje Middelkoop', de kinderachtige wereld van de kinderpoëzie, de bloemlezer als zelfmoordenaar en nog veel meer.

>
Peter Winnen
Peter Winnen maakte in de jaren tachtig faam als wielrenner. Maar Winnen is ook een uitstekend schrijver en dol op poëzie. Sander de Vaan sprak met hem over het 'D-woord', soigneren, 'ut', veterinairs en andere zaken.

>
Ik heb helemaal niets van de 'kunstenaar'
Nu de honderdste Klassieker binnenkort verschijnt op het wereldwijde web, is het moment daar om de aanstichter van al dit moois, Meandermedewerker Joop Leibbrand, te interviewen. Sander de Vaan had een gesprek met hem.

>
De fraaie toevalligheid die het leven is
Generaal Juan Carlos Rodríguez Búrdalo werkt bij de crisisstaf van de Spaanse premier Zapatero. Maar hij schrijft ook gedichten. Sander de Vaan sprak met een bijzonder man met een voorkeur voor weemoedige teksten en een obsessie voor het verstrijken van de tijd.

>
Fleur Bourgonje
Binnenkort verschijnt bij de Arbeiderspers de nieuwe roman van Fleur Bourgonje. Stromboli is een indrukwekkend verhaal geworden over drie uiteenlopende vrouwen wier levens een ingrijpende wending nemen. Sander de Vaan interviewde de schrijfster over leven en liefde op een klaarwakkere vulkaan.

>
Noa
Ze vertolkte de titelsong van La vita è bella en trad op in Olympia, het Witte Huis, de Carnegie Hall en Carré. Toch is Noa nog steeds niet wereldberoemd in Nederland en Vlaanderen. Meander sprak met haar over poëzie, witregels, water en het leven.

>
Morten Søndergaard
De Deense dichter Morten Søndergaard (Kopenhagen, 1964) is te gast op het komende Poetry International Festival (16-22 juni). Sander de Vaan sprak met hem over dichten, dijken, taalscheuren, 25 vulkanen, 12.314 aardkorsten en nog veel meer.

>
Danie Marais
De Zuid-Afrikaanse dichter Danie Marais (1971, Kimberley) is te gast op het komende Poetry International Festival (16-22 juni). Sander de Vaan sprak met hem over poëzie, boze pianistes, dichtende Toearegs, talen in de verdrukking en nog veel meer.

>
Hendrik Carette
Yves Joris kocht onlangs op een vlooienmarkt Pijn en puin verdwenen, een bloemlezing uit 1965, samengesteld door Werner Cranshoff. Tussen namen als Herman de Coninck en Eddy van Vliet viel hem die van Hendrik Carette op, van wie onlangs de bundel Gestolen lucht verscheen.

>
Arthur Sze
De Amerikaanse dichter Arthur Sze is te gast op het komende Poetry International Festival. Sander de Vaan had een uitgebreid interview met hem.

>
Frank Pollet
Frank Pollet won de Publieksprijs Beste Poëziebundel 2006 met zijn Drie Theremins. Yves Joris las de dichtbundel, begreep waarom deze de eerste prijs wegkaapte en legde de dichter enkele vragen voor.

>
Henk van der Waal
Binnenkort verschijnt bij uitgeverij De Arbeiderspers De beste gedichten van 2006. Sander de Vaan sprak met samensteller en dichter Henk van der Waal (1960) over bloemlezen, aangename verrassingen en de poëzie als passend antwoord op de grote levensvragen.

>
August Willemsen
Eenzijdigheid is August Willemsen vreemd: hij vertaalde Portugese en Braziliaanse literatuur, schreef essays, over o.a. Fernando Pessoa, en zeer onderhoudend over het Braziliaanse voetbal in De goddelijke kanarie. Sander de Vaan interviewde hem per e-mail.

>
Joost Zwagerman
Joost Zwagerman mag met recht een literaire duizendpoot genoemd worden. Hij schrijft romans, korte verhalen, gedichten, columns, recensies en essays, stelt anthologieën samen en mengt zich regelmatig in het publieke debat. De hoogste tijd dus voor Sander de Vaan om hem voor Meander te interviewen.

>
Rutger Kopland
Rutger Kopland geldt als een van de grootste dichters van het Nederlandse taalgebied. Sander de Vaan interviewde hem over poëzie, God en andere zaken.

>
Ignace Schretlen
Ignace Schretlen (Tilburg, 1952) is arts, beeldend kunstenaar, schreef kinderboeken, artikelen over het Franse chanson, verzorgde radioprogramma's en schrijft gedichten. Onlangs verscheen zijn bundel Een onvermoede bocht. Een gesprek met een veelzijdig man.

>
Henny Vrienten
Henny Vrienten werd beroemd als voorman van 'Doe Maar'. Nu is hij vooral actief als componist en leest hij veel poëzie: 'Someone's got to do the dirty job.' Sander de Vaan interviewde hem per e-mail.

>
Fleur Bourgonje
Fleur Bourgonje won diverse prijzen met haar gedichten en verhalen. Sander de Vaan interviewde haar onder meer over poëzie, film, stenen en Jorge Zorreguieta

>
Jana Beranov√°
De Tsjechisch-Nederlandse dichteres Jana Beranová ontvluchtte in 1948 haar vaderland en kwam uiteindelijk terecht in Nederland, waar zij naam zou maken met haar vertalingen van tal van Tsjechische schrijvers. Een gesprek over maatschappelijke betrokkenheid, poëzie en het verband tussen heden en verleden.

 
^    > pagina 1 van 3... 1 2      3