(advertentie)


meander.italics.net en meandermagazine.net

ISSN 1871-1820 * aflevering 326 * 26 augustus 2007

Poëzie
* gedichten    * wereldpoëzie    * recensies    * nieuws    

naar inhoud poëzie
Gedichten
meander.italics.net/gedichten


In de maanden juli en augustus verschijnt de rubriek Dichters niet. In plaats daarvan publiceren we een selectie uit de gedichten die de dichters instuurden voor deze rubriek en die in het afgelopen seizoen niet geplaatst zijn in Meander. In september gaat de rubriek Dichters weer van start. Kopij inleveren kan op het adres kopij.italics.net.Waterhart

'Wat is een waterhart' vroeg ze
's ochtends. We zaten naakt
in bed, te staren naar de lege
kamers rondom ons.

'Een waterhart' zei ik, 'pompt geen
bloed, maar water, is doorzichtig
en bleek als witte stukjes gebraden
kalfsvlees en tikt voort maar maakt
geen geluid. Uit bescheidenheid.'

We lachten. We hoorden niets,
werkelijk niets in huis.


Frank Simkens
auteurspagina Frank Simkens
Handschriftaffirmatie(s)

mijn nieuwe s
is rock’n’roll
mijn nieuwe s is
net geen 8
met streepjes aan de zijkant

de nieuwe s
zegt dat ik zelf
wel bepaal of ik
dood wil aan de drugs
de nieuwe s is vet

de s
zegt dat jazz voorbij is

‘we hebben de blazers
tot koperpoeder vermalen’, dat zegt de s

ik ben stoer ik ben rock en ik ben net geen 8
met streepjes aan de zijkant
ik ben nieuw, ik rol en ik bepaal zelf wel of ik vet ben


Dennis Gaens
auteurspagina Dennis Gaens
Beminnelingen

Mijn lief beest zwijg nu
slaap en laat het stofregenen
de zonbeschenen meubels besneeuwen
met onze schilfertjes

laten we indolent en in onhygiëne verblijven en
de kamer naar ons geuren
we hebben voldoende wijn, vloeibaar chagrijn
om ons over morgen tot morgen te betreuren

Ik woon hier
en alles buiten ons onttroon ik
een dag ontgaat ons
een nacht verstaat ons
hoor het leven onder het raam

hoor het ons niet weten te bestaan


David Gyssens
auteurspagina David Gyssens
de verspilling
ook wel: de ter hemelopneming
van de geschiedenis

ik werd iemand
alleen. een blind en slapend
kind zonder
vingers of glimlach,
tot zonder
herinneringen onverslapt
verspild

waardoor hij
de cholesterolverhogende hysterie en abnormaal
karaktervormende
ochtendkoorts
van het christendom verloor.

ik werd iemand
alleen. een blind en slapend
kind met lenzen
van nat
zand.

(vissen in zijn zakken)

(en bloed)


Huub van Esch
auteurspagina Huub van Esch
polyfone splinterbom


een mens splijt open tot aan de heupen

en, als wanhoopsdaad, nog even lopen gaat

tengevolge splitst het bekken

de vier helften storten neder

kussen aarde
strelen aarde
krabben aarde

vergaan elk hunner weg

nu het hoofd als hol gelaat in ’t centrum van vier delen staat


Frederik Ducuroir
auteurspagina Frederik Ducuroir

(advertentie)

naar inhoud poëzie
Wereldpoëzie
meander.italics.net/wereldpoezieAan een vreemdeling


Passerende vreemdeling! Jij weet niet hoe verlangend ik naar je kijk,
Jij moet de man zijn die ik zocht, of de vrouw die ik zocht, (het komt tot me als in een droom,)
Ik heb vast ergens een vreugdevol leven met jou geleid,
Alles weet ik weer als we langs elkaar heen glijden, open, teder, kuis, gerijpt,
Jij groeide op met mij, was jongen met mij of meisje met mij,
Ik at met jou en sliep bij jou, jouw lichaam is niet alleen het jouwe geworden en mijn lichaam niet alleen het mijne gebleven,
Jij geeft me het genot van je ogen, gezicht, vlees, in het voorbijgaan, en in ruil neem jij dat van mijn baard, borst, handen,
Ik zal niet met je spreken, ik zal aan je denken als ik alleen zit of 's nachts alleen wakker lig,
Ik zal wachten, ik twijfel niet of ik je weer zal ontmoeten,
Ik zal ervoor zorgen dat ik je niet verlies.


Walt Whitman
Vertaling: Jabik Veenbaas


meer gedichten van deze dichter


Vertaler Jabik Veenbaas over Walt Whitman
Amerika was het gedicht dat hij wilde schrijven
door Sander de Vaan

Onlangs verscheen bij Wagner & Van Santen een nieuwe uitgave van gedichten van de Amerikaan Walt Whitman (1819-1890). Het boek, getiteld Grashalmen, omvat een omvangrijke selectie uit de door Whitman zelf geautoriseerde Deathbed-edition en telt tal van gedichten die nooit eerder naar het Nederlands werden vertaald. Speciaal voor Meander selecteerde Jabik Veenbaas een aantal teksten van de man die 'met de oerkracht van een bizon' Amerika tot leven riep.

Jabik, Walt Whitman behoort tot de zeer weinige dichters die ook na hun dood nog volop geciteerd en gelezen worden. Wat maakt hem zo bijzonder?
Whitman is een geweldenaar. Midden in de negentiende eeuw begon hij vrije, parlando-verzen te schrijven, in een tijd dat de meeste dichters zich nog keurig in het keurslijf persten van rijm en ritmische regelmaat. Met de oerkracht van een bizon riep hij Amerika tot leven, dat onmetelijke land dat nog maar net bestond en zich binnen enkele decennia tot een wereldmacht vormde.

lees verder
naar inhoud poëzie
Recensies
meander.italics.net/recensies

* F. van Dixhoorn    * Hervé J. Casier    * Alejandra Slutzky    

F. van Dixhoorn - Twee piepjes
Ondoorgrondelijke klanksculpturen
door Bert van Weenen

De Zeeuwse dichter F. van Dixhoorn (1948) schrijft geserreerde verzen die als kleine blokjes woorden, soms slechts één regel per bladzijde, over de pagina's druppelen. Hij debuteerde dertien jaar geleden met Jaagpad / Rust in de tent / Zwaluwen vooruit en het onlangs bij De Bezige Bij verschenen Twee piepjes is zijn vijfde bundel op rij. Eigenlijk zou de uitgever Twee piepjes als leporello moeten uitvoeren, zodat je als lezer het complete gedicht, met al z'n visuele sprongen, op één lange strook papier te zien zou kunnen krijgen. Nu raak je het ritme van die sprongen tijdens het bladeren in dit spartaans uitgevoerde boekje enigszins kwijt en dat is jammer.

lees verder


Hervé J. Casier - Schrijven in het Oosterhof
De bras in naar het zand
door Joop Leibbrand

Hervé J. Casier (Brugge, 1943) – de wat pretentieuze J. staat voor Joseph - schreef veel: een drietal romans (een ervan, De weg naar Elysium uit 1986 werd bekroond met de driejaarlijkse Arthur Merghelynckprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde te Gent), drie zelfstandig uitgegeven novellen en vooral veel poëzie. Schrijven in het Oosterhof is zijn dertiende bundel. Al dat werk heeft nauwelijks geleid tot enige bekendheid. De handboeken zwijgen over hem, het toch zo ruimhartige Google biedt nauwelijks relevante verwijzingen en minstens zo veelzeggend is, dat zijn proza inmiddels uitkomt bij 'Zuid & Noord' en hij het voor zijn gedichten na 'Orion', ''t Kofschip' en 'De Beuk' met de Torhoutse 'Vriendenkring Kunst Houtland' moet doen. Hij had het daarmee trouwens slechter kunnen treffen, want de bundel, geïllustreerd met foto's van batikwerk van Jacques Coenye, die ook voor de fraaie frontafbeelding zorgde, is keurig uitgegeven.

lees verder


Alejandra Slutzky e.a. - Verse taal
Een goedbedoeld fiasco
door Bouke Vlierhuis

Het is een typisch verschijnsel van deze tijd: mooi vormgegeven boekjes met achterin, in zo'n plastic mapje, een al even mooi vormgegeven cd met geluidsmateriaal dat al dan niet iets toevoegt aan de inhoud. Crossmediaal heet dat dan. Verse taal is zo'n boekje. En kies je dan zo'n trendy medium, dan kun je er net zo goed een lekker trendy onderwerp bij zoeken en een hip, crossmediaal boekje over asielzoekers maken. Schrijfster Alejandra Slutzky, muzikanten Wilma Paalman en Marcel van der Schot en fotograaf Jan Kees Helms zijn, zo meldt de van zonden tegen de grammaticaregels bol staande achterflap, 'over snelwegen gereden op weg naar de huizen in dorpen en steden, waar vluchtelingen een nieuw bestaan hebben opgebouwd. Ze zijn door de gangen van asielzoekerscentra gelopen, waar mensen nog wachten op een nieuw bestaan.'

lees verder
(advertentie)

naar inhoud poëzie
Poëzienieuws

 
Dichter Tsead Bruinja in Macedonië
Nog tot en met dinsdag 28 augustus vindt in Struga (Macedonië) de zesenveertigste editie plaats van het Struga Poetry Evenings Festival. Eerder al waren hier Nederlandse dichters als Hans van de Waarsenburg, Albertina Soepboer en Hagar Peeters te gast. Tsead Bruinja draagt dit jaar in Struga in het Nederlands en Fries gedichten voor. Er worden ook Macedonische vertalingen van zijn werk ten gehore gebracht. Eregast van het festival is de Palestijnse dichter Mahmoud Derwish, die 'De Gouden Krans' ontvangt voor zijn poëzie. Daarnaast is er veel aandacht voor Turkse poëzie. Meer informatie is te vinden op de site www.svp.org.mk.

 
Nieuwsflitsen
26/08/07: Poëzie aan de waterkant. Bij de theeschenkerij in het Westbroekpark de zevende editie van het poëziefestival met optredens van onder meer Rense Sinkgraven en Emma Burns. Aanvang 14.00 uur. Meer info www.subliterair.org.
09/09/07: OpStaan in Café Momfer de Mol, Oude Molstraat 26a, Den Haag. Aanvang 15.00 uur. M.m.v. Pim Karhof, Alex Franken en Haags stadsdichter Harry Zevenbergen. Info: www.opstaan.org.

 
Studium Generale start lezingenserie
Binnenkort gaat Studium Generale, het podium van de Universiteit Utrecht, van start met een lezingenserie getiteld 'De schrijver als lezer'. Lezen schrijvers ook boeken? Laten ze zich inspireren door lievelingsauteurs of werkt het lezen van andermans boeken juist remmend? Kunnen schrijvers zich ontspannen met een boek van een collega of lezen ze altijd met een kritische blik? In deze serie van acht lezingen stellen auteurs als Joost Zwagerman (25 september; over Philip Roth en John Updike), Marcel Möring (2 oktober; over James Joyce en Samuel Beckett) en Eva Maria Staal (9 oktober; over Ferdinand Borderwijk) zich deze vragen. Alle lezingen beginnen om 20.00 uur in het Academiegebouw aan het Domplein te Utrecht. Gratis en voor iedereen toegankelijk. Meer informatie is te vinden op de site www.sg.uu.nl.

 
Week van het Schrijven
Van 8 tot 16 september wordt in heel Nederland en Vlaanderen de Week van het Schrijven gehouden. Bij tal van organisaties is er de mogelijkheid om proeflessen, workshops en andere activiteiten op het gebied van schrijven te volgen. Meer informatie en een overzicht van activiteiten is te vinden op de website www.schrijvenonline.org/weekvanhetschrijven.

 
Kees Godefrooij geeft drie dichtbundels uit
Dichter Kees Godefrooij vond na lang zoeken een uitgever bereid zijn gedichten uit te geven. Deze liet echter niets meer van zich horen, waarop Godefrooij besloot het heft in eigen handen te nemen. Hij huurde een redactie in, ging met een schilderes in zee en kreeg technische bijstand van een dichtvriendin. Dat resulteerde in het uitbrengen van drie dichtbundels bij lulu.com. Kijk voor meer informatie op de site stores.lulu.com/zwarteromantiek. Weblog: zwarteromantiek.punt.nl/

 
Nieuw boekenevenement Manuscripta
Op zondag 2 en maandag 3 september wordt het boekenseizoen in Amsterdam feestelijk geopend met Manuscripta op het Westergasterrein. Er zijn ruim honderd auteurs aanwezig, onder wie Joost Zwagerman en Abdelkader Benali. Presentator en dichter Ruben van Gogh interviewt op het podium in de Gashouder onder andere Mark Boog over zijn poëziebundel voor Gedichtendag 2008. Website: www.westergasfabriek.nl.

 
Zomersprookjes aan het strand
Op de stranden van Goeree-Overflakkee, Domburg en Cadzand zijn tot en met 12 september grote glazen schelpen te vinden. Uit elke schelp klinkt een ander verhaal, gedicht of muzikaal gedicht. Zowel bekende als onbekende schrijvers en dichters hebben hun medewerking verleend aan dit kunstproject, getiteld 'Zomersprookjes', van Bruno Doedens. Voor exacte locaties en meer informatie kan men kijken op de website www.zomersprookjes.nl.

 
Dichtwedstrijden
30/09/07: De Meir in Antwerpen was 750 jaar geleden een drassige poel. Nu winkelen er kooplustigen. Laat je inspireren door de gevels, het winkelend publiek, het Koninklijk Paleis of de Boerentoren en schrijf een gedicht. Te winnen zijn een geldprijs, een boekenpakket en publicatie op deze site www.antwerpen750jaarmeir.be.
14/11/07: Poëziewedstrijd bibliotheken Vlaamse Ardennen. Poëziewedstrijd 'Dichter bij de Vlaamse Ardennen'. Wedstrijdreglement verkrijgbaar in alle deelnemende bibliotheken. Win een waardebon van 250 euro en vind je gedicht terug in de bibliotheken van de Vlaamse Ardennen. Website: www.wortegem-petegem.be.

 
Prijsuitreiking SMS-poëziewedstrijd
In het Stadhuis Gent aan de Botermarkt 1 worden op 15 september om 13.00 uur de prijzen uitgereikt van de derde SMS-poëziewedstrijd. De vijftig beste gedichten worden gebundeld in een bloemlezing die verkrijgbaar zal zijn tijdens de uitreiking. Het thema van de wedstrijd was Feest. Dat is eveneens het thema van het Festival van Vlaanderen dat op deze datum van start gaat. Meer informatie op de site: www.festivalvanvlaanderen.be.

 
Vorkje prikken met Geert van Istendael
Het Vlaams Cultureel Kwartier (VCK) in Nijmegen gaat in het nieuwe culturele seizoen van start met drie programmaseries. Op zondag 9 september kan het publiek in het Vlaams Arsenaal aan de Arsenaalpoort 6 in Nijmegen een literair vorkje prikken met dichter Geert van Istendael. Het is de eerste in een reeks literair-culinaire programma's waarin Vlaamse auteurs door Leon Gommers aan de tong worden gevoeld over hun relatie met eten, het belang van eten in de literatuur. De Vlaamse gast schrijft op basis van een streekgerecht een tekst en draagt die voor. Van Istendael is momenteel één van de vier stadsdichters van Brussel. Aanvang is om 15.00 uur. Reserveren via (de letters X uit dit adres verwijderen!). Meer informatie: www.vcknijmegen.nl.


Het nieuws werd samengesteld door Jan Boonstra.

Nieuwsberichten voor Meander 327 van zondag 9 september dienen uiterlijk dinsdag 4 september in ons bezit te zijn. Stuur geen attachments mee.
Berichten kunnen worden gestuurd aan (de letters X uit dit adres verwijderen!).
Sponsors


Colofon

Sites: meander.italics.net en meandermagazine.net
E-mailadres: (de letters X uit dit adres verwijderen!)

Meander wordt uitgegeven door Stichting Literatuursite Meander

Reageren, abonneren, opzeggen en uw adres wijzigen gaat het eenvoudigst op het adres: http://meandermagazine.net/service.

Medewerkers: zie het colofon op de site.
Wil jij ook meewerken aan Meander?
Kijk dan op http://meander.italics.net/meewerken en vul je gegevens in.

Kopij is welkom bij Meander. Zie http://meandermagazine.net/kopij/

Financiën:
Meander is gratis, maar ook uw financiële bijdrage is nodig!
Voor maar 11 euro per jaar bent u donateur van Meander!
Zie meander.italics.net/steun.html hoe u zich als donateur aan kunt melden.
Losse bijdragen vanuit Nederland kunnen worden overgemaakt op Postbank giro 4451410 ten name van Stichting Literatuursite Meander te Delft onder vermelding van 'donatie'.
Hier vindt u hoe u vanuit België geld kunt overmaken naar de stichting.

Verdere verspreiding van de in deze uitgave opgenomen teksten is alleen toegestaan met voorafgaande en uitdrukkelijke toestemming van de auteur(s)

Zie ook op onze site: dichters * gedichten * wereldpoezie * verhalen * schrijvers * artikelen * recensies * interviews * links * klassiekers * archief * mals groen * podium * auteurs * luister