Meander
log
Meander >

Meander Magazine >

Klassiekers >

 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Dicht-Slam-Rap Boxtel
alle auteurs
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=1757
door Jan Boonstra op 07-12-2005
Jan Boonstra interviewde Karlijn Groet, Floris Brown, Benne van der Velde, Bea de Leeuw en Jan de Hoogh.

Kunstenaar Josj van Berkel van de Boxtelse kunstenaarsvereniging Kunstlicht '99 kwam in 2002 bij de plaatselijke bibliotheek, boekhandel Elckerlijc en het Brabants Dagblad met zijn idee voor een dichtavond. Die eerste avond leverde slechts twee kandidaten op, maar ook een enthousiast publiek van veertig luisteraars. Marlies Mertens (Openbare Bibliotheek), Ferry Schoth (boekhandel Elckerlijc) en Marcel Linssen (Brabants Dagblad) besloten er eveneens hun schouders onder te zetten en zo ontstond Dicht-Slam-Rap Boxtel. Dichters, slammers en rappers ontmoet(t)en elkaar op één podium. Inmiddels wordt er ook jaarlijks een Dicht-Slam-Rapbundel uitgebracht met daarin de beste gedichten van de inzenders. Studenten van de Boxtelse grafische school SintLucas nemen al vanaf het begin deel aan een ontwerpwedstrijd voor kunstzinnige affiches. Vorig jaar lieten ook Boxtelse kunstenaars zich inspireren door de gedichten uit de bundel en vervaardigden naar aanleiding daarvan kunstwerken.

Jan Boonstra legde enkele deelnemers en betrokkenen bij de Dicht-Slam-Rap Boxtel dezelfde vragen voor.
Karlijn Groet is één van die deelnemers.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Annemieke Woudt: kinderboeken en liedteksten
alle auteurs
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=513
door Jan Boonstra op 22-04-2005
Citaat van Annemieke Woudt: 'Het fenomeen van literatuur op internet vind ik echt een van de voordelen van dit medium: interessante dingen worden voor grote groepen mensen toegankelijk. Dat brengt een hoop pulp met zich mee, maar als je de pareltjes zoekt kun je ze ook vinden en dat is voor heel wat mensen die snel iets willen opzoeken of de deur niet makkelijk uit kunnen een geweldige verrijking.'

Leeslijn is een leesmethode voor het basisonderwijs. Het geheim van Karlijn en Karlijn als kapitein zijn de titels van twee door Annemieke Woudt geschreven en door Alice Hoogstad geïllustreerde kinderboeken, die nu door uitgeverij ThiemeMeulenhoff zijn heruitgegeven. In 1991 zijn beide boekjes voor het eerst verschenen. De uitgeverij, Meulenhoff Educatief, was toen nog niet gefuseerd met Thieme en zat, als onderdeel van een groter geheel, in hetzelfde Amsterdamse grachtenpand als de literaire uitgeverij J.M. Meulenhoff. In 2001 vonden afscheiding, fusie en verhuizing plaats.
'De methode Leeslijn loopt nog steeds en is onlangs “in een geheel nieuw jasje gestoken” zo deelde de uitgeverij mij mede,' vertelt Annemieke Woudt. 'De vormgeving van omslag en titelpagina en de daarop vermelde gegevens zijn veranderd en aangepast aan de situatie van het moment.'
Ze heeft meer kinderboeken op haar naam staan. In het kader van Sail '85 schreef zij in opdracht van de sponsor Postbank (toen nog Postgiro/Rijkspostspaarbank) Alles in de wind. Dit boekje, met illustraties van Fiel van der Veen, schreef ze samen met een vriendin, Mia Verbeelen. Deze is nu verhalenverteller van door haarzelf geschreven verhalen.
'Samen met haar aan dat boek werken was een van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Het UvA Cultureel Festival
alle auteurs
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=485
door Jan Boonstra op 11-04-2005
Aan het begin van de zomer is de binnenstad van Amsterdam vier dagen lang het podium voor Amsterdamse studenten. Het UvA Cultureel Festival geeft deze studenten de kans om in professionele theaters en op bekende podia op te treden. De acts worden beoordeeld door een deskundige jury. Met drieduizend bezoekers is het evenement ieder jaar zo goed als uitverkocht.

Een van de avonden wordt gevuld met de onderdelen poëzie en column/kort verhaal. Dichters kunnen hun ware gezicht laten zien, door hun zelfgeschreven gedichten voor te dragen. De combinatie van dichters met schrijvers van het onderdeel column/kort verhaal, belooft een gevarieerde avond in het literaire bolwerk Perdu. Humoristische, scherpe en kritische columns worden op deze avond afgewisseld met ontroerende en spannende verhalen.

De winnaars krijgen de Gouden Traptree, een kort optreden in een uitverkochte Melkweg en een extra prijs, zoals bij het onderdeel poëzie een publicatie in Awater.

Jan Boonstra stelde enkele vragen aan Elianne Meijer. Zij houdt zich bezig met de organisatie van acht disciplines van het festival, waaronder poëzie en column/kort verhaal.


Wil je wat meer vertellen over het UvA Cultureel Festival? Ik begrijp dat het telkens aan het eind van het studiejaar wordt gehouden. Hoe lang vindt het festival al plaats?

  Aanmelden voor deelname aan het festival kan tot 15 april. Kijk voor meer informatie op de website www.uvacultureelfestival.nl
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Weerwoord
alle auteurs
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=342
door Jan Boonstra op 26-01-2005
Literair festival Weerwoord
Van 27-29 januari vindt in diverse theaters op en rond het Leidseplein het literaire festival Weerwoord plaats. Weerwoord is gevuld met woord, beeld en muziek. Op het programma staat onder andere De Dunne Komrij. Dichters en performers waaronder Marcel Vanthilt, Rick de Leeuw, Adelheid Roosen en Ramsey Nasr plunderen de bloemlezing uit twee eeuwen Nederlandse poëzie. Gerrit Komrij geeft zelf de versmaat aan.
Weerwoordlounge is een middagvullend programma op verschillende podia rond het Leidseplein en op onverwachte plekken met medewerking van meer dan 25 dichters en schrijvers. Het volledige programma is te vinden op http://www.leidsepleintheaters.nl of bel naar telefoonnummer 020 624 23 11. Toegangsprijzen 15 Euro/ 10 Euro.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Dicht-Slam-Rap
alle auteurs
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=338
door Jan Boonstra op 22-01-2005
Twaalf finalisten uit alle windstreken van Nederland staan klaar om de strijd aan te binden tijdens de tweede Dicht-Slam-Rap Boxtel. Deze wordt donderdag 27 januari gehouden in café Begijn aan de Markt 35 in Boxtel. In deze finale zullen dichters en slammers uit Eindhoven, Nijmegen, Amsterdam, Den Bosch, Boxtel en Liempde het dit jaar tegen elkaar opnemen. Het belooft een spannende strijd te worden daar in Boxtel...
Pom Wolff, Amsterdams slammer en advocaat, wil dit jaar absoluut revanche nemen voor vorig jaar toen hij tweede werd bij de eerste Dicht-Slam-Rap in Boxtel. Pom Wolff was ook lid van de slamgroep De Residentie. In mei stond hij nog in de finale van de Poetry Slam in Nijmegen. "Wat in Boxtel op de planken wordt gezet, dat spreekt mij heel erg aan. Ik kom dit jaar weer omdat ik echt een herkansing wil. En bovendien is het een hele leuke avond," aldus Pom Wolff.
ACG Vianen uit Eindhoven was de winnaar van vorig jaar en vier maanden later werd hij tweede van Nederland bij de al genoemde Poetry Slam. ACG Vianen is een man die bij een optreden in feite geen microfoon nodig heeft.

  Zie voor een overzicht van alle activiteiten op Gedichtendag – donderdag 27 januari – de website www.gedichtendag.org
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
OpStaan voor podiumkunstenaars
alle auteurs
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=276
door Jan Boonstra op 29-11-2004
Met welk doel hebben jullie OpStaan opgericht?
We wilden een laagdrempelig open podium bieden aan beginnende en gevorderde podiumkunstenaars van alle disciplines omdat we het belangrijk vinden dat er plaatsen zijn voor deze kunstenaars om op kunnen te treden. Daarnaast vinden we het belangrijk dat een publiek kennis kan maken met een gevarieerd aanbod van podiumkunstenaars.

Willen jullie wat meer vertellen over de activiteiten en het verloop van de middagen in Momfer de Mol?
Op dit moment organiseert OpStaan een maandelijks open podium in Café Momfer de Mol, Oude Molstraat 26a Den Haag . De dag begint om 15.30 uur en bestaat uit drie blokjes van elk circa vijfenveertig minuten, waarin we een zo gevarieerd mogelijk programma laten zien. We streven er naar een balans te vinden tussen verschillende kunstvormen. De dag wordt afgesloten met de inmiddels welbekende OpStafette waarin dichters in estafettevorm optreden.

Wie zijn de mensen achter OpStaan? Wat schrijven jullie zoal?
Alex Franken begon aan het einde van het vorige millennium met het schrijven van poëzie en proza. Hij vertelt: 'In eigen beheer bracht ik met Wally de Gooier een proza- en een dichtbundel uit. Ook maakte ik een CD met mijn gedichten en muziek. Eind 2002 trad ik voor het eerst op. Dit was op een open podium van de Zondichtmiddag, die destijds georganiseerd werd door SLAG. Hier leerde ik Pim kennen, die het open podium presenteerde. Inmiddels treed ik landelijk frequent op. Humor vind ik belangrijk daarom schrijf ik met name humoristische lichte poëzie. In 2003 opende ik de website www.podiumzoeker.nl met het doel diverse podia en kunstenaars bij elkaar te brengen.' Meer informatie over Alex Franken is te vinden op www.alexfranken.nl
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Clash of Slammers
alle auteurs
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=139
door Jan Boonstra op 19-05-2004
Op de eerste plaats: Kan je al wat vertellen over de slamparty die jullie op 24 juni gaan organiseren?
We brengen de slamavond van 24 juni onder de noemer 'Clash of Slammers' omdat het hier gaat om een treffen tussen De Residentie en De Slag. Een treffen tussen Amsterdam en Eindhoven, Ajax-PSV zeg maar. In beide groepen zitten poetryslammers, die solo al jaren aan de weg timmeren, en nu besloten hebben in een groep op te treden. De Residentie en De Slag zijn donderdag 24 juni in cafe Begijn aan de Markt 34 in Boxtel, aanvang 20.00 uur. En na die twee optredens krijgen dichters en slammers die daar op dat moment trek in hebben, nog de kans iets van zichzelf te laten zien en horen. De toegangsprijs is 2,50 euro.
Dit optreden is voor de Dicht-Slam-Rap Boxtel een extraatje. In principe willen we in samenwerking met cafe Begijn, eens per jaar tijdens de Landelijke Gedichtendag een literair evenement organiseren. Daar zijn we dit jaar mee begonnen en gezien de opkomst en de vele positieve reacties, is er vraag naar. In ieder geval weer in januari 2005 tijdens Landelijke Gedichtendag.

Slam is altijd, of vaak?, in de vorm van een wedstrijd. Is dat 24 juni bij jullie ook zo?
Hoe gaan slammers eigenlijk om met dat wedstrijdelement? Is er een sfeer van concurrentie, jezelf bewijzen of is dat juist niet zo?

Op 24 juni ontbreekt het wesdtrijdelement een beetje. Zeker bij de slamgroepen. Het is gewoon hartstikke leuk dat De Slag en De Residentie in Boxtel optreden, maar hoe bepaalt een publiek in dit geval wie het beste is? Per groep of per dichter? Het is niet doenlijk om uit de dichters die hier in groepsverband optreden er een uit te pikken. Maar ook zonder dat belooft het een heel leuke avond te worden. De slammers zelf vinden het wedstrijdelement best aantrekkelijk. Het is leuk om te weten dat je de beste bent, maar het is ook weer geen moetje. Een echte slammer put veel motivatie uit gewoon een lekker lopend optreden.
Jezelf bewijzen, dat zit er bij iedere slammer in. Maar wat ik eigenlijk belangrijker vind is dat ze niet blijven kniezen als ze niet winnen. Ze concurreren met respect voor elkaars kunnen, kun je zeggen.