Meander
log
Meander >

Meander Magazine >

Klassiekers >

 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Kinbote * Hoeveel dreiging kunnen wij aan?
alle auteurs
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=584
door Annette van den Bosch op 15-07-2005
In juni verscheen het eerste nummer van het literaire tijdschrift Kinbote onder redactie van Joris van Casteren, Arie Storm, Jeroen Vullings en Menno Wigman. De naam 'Kinbote' is ontleend aan Charles Kinbote, de hoofdpersoon in de roman Pale fire (1962) van Vladimir Nabokov. 'In deze roman komen alle literaire genres samen', aldus Arie Storm. De samenstellers willen volgens het redactionele voorwoord 'het literaire tijdschrift nieuw leven in blazen' en wel door 'naar de moderne roman op zoek te gaan, die ergens tussen feiten en verzinsels doorsnurkt'. Voor het eerste nummer is het thema 'Bedreigd' gekozen, omdat het slecht gesteld is met Nederland. In het tijdschrift is slechts één terugkerende rubriek: een gerenommeerde buitenlandse schrijver die verslag doet van zijn of haar tijd in Nederland. Cintra Wilson kwijt zich met verve van die taak in het artikel 'Tulpen, toiletten en toupets'. Ze vergelijkt Nederlanders, Belgen en Amerikanen met elkaar op een droogkomische en vooral beeldende wijze. Eigenlijk lijkt ze tot de conclusie te komen dat Belgen en Amerikanen niet enorm veel van elkaar verschillen in buikomvang en biergebruik.

  Hier een interessante link met info over Nabokov en 'Bleek vuur'.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Duinker en Ter Balkt waren favorieten op het podium
alle auteurs
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=525
door Annette van den Bosch op 29-04-2005
Het was een fantastische avond die werd geleid door interviewer Ivo Smits. Smits kwam bijzonder sympathiek over en had een prettige stem. Maar helaas was Smits niet zo bedreven in het interviewen en nogal gepreoccupeerd met zijn eigen vragen. Hij kon lastig omschakelen als een dichter niet voldeed aan het beeld dat de interviewer blijkbaar vooraf had bedacht. Opvallend vond ik dat hij sommige dichters tutoyeerde en andere dichters niet. Of dat met afprijzen of goedkeuren of persoonlijke vriendschap te maken had kon ik niet inschatten.

De uitblinkers in voordracht waren voor mij onbetwist Ter Balkt en Arjen Duinker.
Ter Balkt wist bijzonder te boeien met zijn sonore basgeluid. Hoewel zijn gedichten overstromen van beelden, ideeën en associaties en de lezer zich nog wel eens verward afvraagt in welke verwijzingenmaalstroom hij terecht gekomen is, zijn de gedichten bijzonder goed te volgen als de meester zelf voordraagt. Zijn lange witte haar uit de ogen strijkend kijkt hij het publiek ernstig en met overwicht aan en steekt van wal.Uniek.

Arjen Duinker is volkomen tegengesteld aan deze man.

  www.vsbpoezieprijs.nl
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Danny Degenaar: 'Uit het raam staren helpt'
alle auteurs
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=466
door Annette van den Bosch op 31-03-2005
Hoe ben je tot schrijven gekomen, Danny?
Ik geloof uit verveling. Mijn middelbare schooltijd beperkte zich tot het neerpennen van koddige versjes en langdradige James Bond verhalen, de James Bond van vlees en bloed wel te verstaan, uit de boeken van Ian Fleming.

Wat moet er gebeuren voor jij een gedicht gaat schrijven?
Ik weet het niet. Uit het raam staren en dagdromen wil nog wel eens helpen. Diverse schrijvers hebben al gewezen op hef feit dat de prachtigste poëzie op het toilet wordt geschreven. Het beste dient zich aan wanneer je er niet op bedacht bent.

Hoe ga je om met kritiek?
Niet zo best, vrees ik. Ik heb de neiging in de kleur van de recensent te schieten. Prijst hij mijn gedicht, dan prijs ik het onmiddellijk mee. Sabelt hij het neer, dan begin ik het te beschimpen.

Wanneer is een gedicht áf voor jou?
Als het klopt. Als het logisch is.

Vertel eens iets over jouw activiteiten bij de literaire site De Klos?
De Klos is een vraagteken, altijd al geweest.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Opdekopgezette taal
alle auteurs
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=415
door Annette van den Bosch op 17-03-2005
Hoe is het je vergaan na het winnen van de poetryslam. Ik heb het idee dat alles opeens heel snel ging. Je stond bij Poetry international en op de nacht van de PoŽzie, wat gebeurde er allemaal?
Sommige dingen gebeurden dankzij het winnen van de nationale slamtitel, zoals het optreden bij Poetry tijdens de International All Star Slam (deze naam verzin ik, hij was anders) en andere dingen gebeurden ondŠnks de slam, zoals de uitgave van 'In Menigten' bij Nijgh & Van Ditmar en het optreden op de Nacht van de PoŽzie. Ik geloof dat men uiteindelijk toch naar de gedichten heeft gekeken. Een nieuw geluid. Andere taal. En dan gaat de trein rijden en begint de moeilijkste fase en dat is goede nieuwe gedichten schrijven en goed optreden. Altijd weer geconcentreerd, gefocust, en niet aan je belastingaangifte denken als je achter de microfoon gaat staan.

Je kwam opeens met een bundel. Hoe is die ontvangen, is er iets veranderd voor je in je schrijven/je leven?
Een bundel was de droom. Ik steeg ooit, tien jaar terug, op in een vliegtuig van Royal Jordan Airlines vanaf JFK Airport in New York en de motor aan ťťn van de vleugels ontplofte en vloog even in brand. Het vliegtuig maakte een kleine duikvlucht en de stewardessen prevelden in het Arabisch een gebed.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Een schreeuw om liefde
alle auteurs
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=405
door Annette van den Bosch op 06-03-2005
Een indruk van 7,5 uur poŽzie. [van 20.00 uur tot 03.45 uur]

De Nacht van de Poezie in muziekcentrum Vredenburg werd 5 maart 2005 voor de 25e keer georganiseerd. Reden voor de organisatoren om dit jaar minder debutanten uit te nodigen en meer gevestigde namen. De avond begon met Abdelkader Benali die voordroeg uit zijn tweede dichtbundel. Deze bundel 'Panacee' komt in maart uit. Zijn voordracht was duidelijk beter dan vorig jaar. Meer afgewogen, rustiger, minder zenuwachtig. Bij een voordracht in Vredenburg gaat zijn eigen tekst zeker op: 'Belangrijker dan de woorden die je zegt is de blik'. Minpunt in het lange gedicht over een zoektocht van de dichter naar zichzelf, vond ik het gemakkelijke rijm dat her en der naar boven stak.
Na Benali kwam Menno Wigman aan het woord. Hij gaat volgend jaar samen met Piet Piryns De Nacht presenteren. Anton Korteweg, directeur Letterkundig museum en dichter, staat zijn plek na elf jaar af. Reden om Korteweg volgend jaar als dichter uit te nodigen merkte Piryns op. Wigman maakte indruk met zijn evenwichtige zelfverzekerde optreden. Hij bracht gedichten uit zijn jongste bundel 'Dit is mijn dag'. Duidelijk werd dat hij 'de droefenis van copyrettes kent'.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
'Met mekaar spreken'
alle auteurs
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=396
door Annette van den Bosch op 24-02-2005
U heeft een indrukwekkende hoeveelheid titels voor uw naam, ik zou bijna zeggen dat u de ideale kandidaat voor de Nationale Wetenschapsquiz bent. Wat is uw achtergrond en heeft die achtergrond een link met uw schrijverschap?
Met die titels valt het wel mee, ik heb een meestertitel overgehouden aan een rechtenstudie en ben ook afgestudeerd als econoom en vervolgens gepromoveerd aan een faculteit bedrijfskunde. Een paar jaar geleden ben ik op een leerstoel benoemd en dan krijg je er weer een titel bij. Ik begrijp niet zo goed wat u bedoelt met een link met mijn schrijverschap. Als u vraagt of datgene waar ik geacht word mij op de universiteit mee bezig te houden soms aanleidingen oplevert voor literair werk en vice versa dan kan ik dat heel voorzichtig beamen, met de aantekening dat ik niet denk dat die aanleidingen, tussen de vele andere, bepalend zijn voor de aard van mijn werk, in de ene vorm of in de andere.

Een universitaire baan en een fikse productie dichtbundels en romans, blijft er dan nog tijd over om te lezen? Welke dichters leest/las u graag en waarom? De laatste bundel die u schreef, Eerst dit, dan dat is genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2005. Ongeacht de genomineerden en deze prijs, welke dichtbundel zou u zelf graag een prijs geven omdat u die bundel diverse malen zou willen herlezen?
Een van de goede kanten van mijn universitaire baan is de makkelijke toegang tot de universiteitsbibliotheken en andere bibliotheken - ik kan de boeken die ik wil lezen in stapels bij mij op de faculteit laten aanleveren.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Een nieuwe inademing
alle auteurs
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=359
door Annette van den Bosch op 02-02-2005
Gerrit Kouwenaar (1923) schreef de gedichtendagbundel voor 2005. In Het bezit van een ruïne staan 10 gedichten, waarin Kouwenaar evenals in vorige bundels, maar vooral in Totaal witte kamer, de vergankelijkheid als thema heeft gekozen. Het eerste gedicht heeft een prachtige beginstrofe waarin duidelijk wordt wat leven is. Elke uitademing kan de laatste zijn, maar ook het begin van een nieuwe inademing, het begin van herhaling.
De sterfelijkheid houdt aan, deze morgen
ontwaakte er een in mijn slaap, en vanavond
vraagt het nuchtere glas om genade, men ademt
zich uit als een inzicht, men is, ik herhaal me
Het titelgedicht van de bundel begint eveneens fraai, met zoeken en missen. Uiteindelijk heerst de slaap over alles wat eens geleefd heeft.
Het bezit van een ruïne, zelfs het zoeken
onder de stenen, het vermissen achter het vinden
moet men interen, steenbreek en slaapkruid zijn meester
Hier is een meester aan het woord, dat is duidelijk. Kouwenaar, die al meer dan 50 jaar dicht, werd niet voor niets bekroond met de PC Hooftprijs, de Prijs der Nederlandse Letteren en de VSB Poëzieprijs. Het bezit van een ruïne is een bundel om vaak en aandachtig te herlezen.

Nadere informatie over het werk van Kouwenaar is te vinden op de poëziewebsite van de Koninklijke Bibliotheek (www0.kb.nl/dichters/kouwenaar/kouwenaar-intro.html)

Het bezit van een ruïne / Gerrit Kouwenaar
Amsterdam: Querido , 2005
Prijs: 1,50 euro
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
PoŽtische diversiteit van jonge Vlaamse dichters
alle auteurs
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=355
door Annette van den Bosch op 02-02-2005
'de waarheid lekt hier / als zoetwaterzweet door kieren' (Sis Matthé).

Een interview met de samenstellers van Op het oog. 21 dichters voor de 21ste eeuw Xavier Roelens (hoofdredacteur Eneris en dichter) en Maarten de Pourcq (medewerker Poëziekrant en dichter).

a) Wie is de initiatiefnemer van de bundel? b) Wat is het idee achter de bundel? c) Waarom met uitgeverij P. (van uitgever Leo Peeraer)?
Xavier: a) Het idee ontstond nadat ik als hoofdredacteur van en er is het gevoel had dat er een nieuwe generatie dichters opkwam die meer verdiende dan een publicatie in ons tijdschrift. Naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van het tijdschrift heb ik Leo Peeraer van Uitgeverij P een mail gestuurd met de vraag of hij niets in een bloemlezing van jonge dichters zag. Leo was heel enthousiast en heeft het idee direct opengetrokken door Maarten De Pourcq voor te stellen als medesamensteller. Een uitstekende beslissing voor het project, achteraf gezien.
b) De bedoeling is vooral om de poëtische diversiteit die in Vlaanderen onder jongeren heerst, te tonen. Van podiumschwung tot taalexperiment, van intiem tot afstandelijk, van lyrisch tot episch, het hele spectrum wilden we aan bod laten komen.

  Lees meer over uitgeverij P in het interview met Leo Peeraer
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Wat is dichterschap?
Interview met Erik Lindner
alle auteurs
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=335
door Annette van den Bosch op 14-01-2005
Wie of wat zijn jouw inspiratiebronnen?
Als je met inspiratie datgene bedoelt wat mij aan het schrijven krijgt, antwoord ik: alles. Soms zie ik van achter mijn bureau Turkse vrouwen in lange gewaden ochtendgymnastiek in het park doen. Daarbij maken ze horizontale sprongen, net als ridders die aan het schermen zijn. Als zoiets mij opvalt, kan ik daar iets mee doen. En dat kunnen net zo goed opmerkingen zijn. Een jongetje van vier wil geen nachtkus meer van zijn moeder, want hij heeft geleerd dat er bloed in lippen zit en dat vindt hij eng. 'Er zit bloed in je lippen / en toch fluit de wind' krijg je dan.

Wat is er aantrekkelijk aan het dichtersschap?
Dat weet ik niet. Wat is het dichtersschap? Is dat ook boodschappen doen op de markt? Ken je Tonio Kröger van Thomas Mann? Als er iets nodig is om van de literator Tonio een dichter te maken, dan is het wel een afkeer van het artistiekerige en het kunstzinnige, dan is het de voorliefde voor het gewone, het dagelijkse zeg maar. Kröger is pas dichter als hij toegeeft dat hij ook maar een gewone burger is, en helemaal niet de kunstenaar uithangt.

Lees het gehele interview hier.

  interview.
   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Schrapdicht: het schuurt en het trekt
alle auteurs
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=320
door Annette van den Bosch op 31-12-2004
Een blind date in Utrecht

"Bel je mij?", vraagt de vrouw die recht tegenover me staat met een mobiel in haar hand.
Mmm, nee, maar als jij Dominique Panhuysen bent dan heb ik wel een afspraak met jou. "Nou, dat klopt dan", zegt ze energiek. Helaas is de Winkel van Sinkel op dit tijdstip nog gesloten. Laten we ergens anders heen gaan.Ik volg deze slanke donkerharige vrouw met Scandinavische zwart-wit muts en zwart-wit mantel. Ondertussen vertelt ze dat ze in Limburg werd geboren, in Zeist en Utrecht gewoond heeft, maar nu in Amsterdam woont en werkt. In café restaurant Broers vinden we een plek aan een grote ronde tafel, hetgeen heel praktisch blijkt, want uit haar grote rode leren boekentas haalt Dominique veel materiaal Een ordner, twee dozen en bovendien een cadeau voor mij. Een rood opschrijfboek. "Goh, dat is nog eens leuk, een cadeau van een onbekende! Maar nu wil ik toch wel graag weten wat we hier samen zitten te doen?"
   
 
 
2 3    volgende pagina >