Meander
log
Meander >

Meander Magazine >

Klassiekers >

 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Saint Amour * De oorsprong van de poëzie
alle auteurs
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=1810
door Simon Korthout op 26-02-2006
"Doodgaan, ik draai er mijn hand niet voor om
als jij me liever sterven ziet"

Dat zijn de woorden van de 23-jarige Claudio Monteverdi, vrijdagavond 17 februari ten gehore gebracht in de schouwburg van Tilburg. In het Italiaans gezongen, maar in de op het decor geprojecteerde Nederlandse vertaling mee te lezen. Deze even jeugdige als gepassioneerde liefdesverklaring representeert het thema van deze avond: Saint Amour. Liefde: in één woord samengevat waar de avond over gaat. Een avond die desalniettemin zeer gevarieerd is, gevuld met poëzie, zang, muziek en film. Jong en oud, gepensioneerd en CKV-studerend, krijgen vanuit zacht rode pluche stoelen de kans aan tal van facetten van de liefde te proeven.
Op het podium verschijnen de grote namen van de Nederlandse en Vlaamse poëzie, in levenden lijve! Want wat het publiek vanavond hoort en ziet, is de oorsprong van de poëzie: hier verschijnen mensen die vertalen, die luisteren, kijken en voelen om al die indrukken op te snuiven en weer uit te ademen. Maar dan anders; dan in woorden en in klanken. 'Poëzie die van de straat geraapt is', zo wordt Remco Campert aangekondigd. Maar het mag dan op de straat liggen, het ligt er geenszins in de woorden die Campert uitspreekt voor een ontroerd publiek. Het ligt er niet in die vorm, in dit ritme, in die kleur. Vaker lijkt het er te liggen in de woorden van het NOS journaal, in de onomwonden hardheid van de feiten. Hier ligt de bron, hier spreekt de poëzie.
Maar toch is deze avond een feest van herkenning, een feest van romantiek en fantasie, een feest dat georkestreerd wordt door de woorden van Komrij, Gerrit Komrij welteverstaan, die met zijn voordracht schaamte, taboe en humor met liefde weet te verbinden. Fysieke liefde. Schaamrood op wangen boven een brede glimlach om de lippen.
Saint Amour, een avond in een uit Vlaanderen afkomstige traditie, is een kans om de liefde te onderzoeken, onder de loep te nemen en te analyseren. Als in een documentaire op Discovery Channel komen hier de vele kanten van het meest bezongen woord voorbij, met het verschil dat hier de afstandsbediening ontbreekt. Ik snak soms naar een pauze-knop, een herhaling in slowmotion, naar een mooi gedrukte bundel waarvan ik in mijn tempo de bladzijden om kan slaan. Het gaat snel en het applaus doorbreekt te snel het ritme van de woorden. Soms zou stilte volstaan en zelfs zoveel mooier zijn, maar de onmacht van het publiek klatert uit klappende handen: applaus, de macht van het publiek. Waarom niet de stilte van 's avonds poëzie in bed?
Maar toch: poëzie dient voorgelezen, uitgesproken of gefluisterd. De flinterdunne stem van een 76-jarige Hugo Claus, het droeve stemgeluid van P.F. Thomése en de enige vrouwenstem van Anna Enquist. Althans, de enige vrouwenstem die poëzie uitspreekt, want de avond wordt van variatie voorzien door het Antwerpse zangtrio Laïs, door fragmenten uit de Braziliaanse documentaire O Amor Natural en door de in Vlaanderen reeds populaire Engelse serie In de Gloria. Poëzie dient een subject te hebben, zo blijkt. Iets waarop de liefde zich kan richten, op kan storten. In elk gedicht richt een ik zich tot een jij: 'zonder jou geen liefde'. Of jij nu leeft of dood bent, echt of fantasie, de liefde is voor jou... Ik luister en geniet, maar zit hier met mijn moeder.
Zoals gezegd is het concept van Saint Amour in Vlaanderen al succesvol gebleken; nu volgt Nederland. Laat Nederland maar volgen. Het volgend jaar, of het jaar daarna, of het jaar daarna...

   
 
 
  Publiceer je gedicht in Meander en bereik duizenden lezers
 
Poëzie en rinkelende koffiekopjes
alle auteurs
reageer!
directe link voor dit item:
meandermagazine.net/l/?txt=1730
door Simon Korthout op 17-11-2005
Ter gelegenheid van tien jaar Meander werd de virtuele ruimte waarin normaal schrijver, poëzie en lezer elkaar ontmoeten voor deze ene keer verruild voor Boekencafé Schrijvers in Eindhoven. Daar werd op 13 november om 14.00 uur het eerste tastbare product van Meander aan oprichter Rob de Vos aangeboden: Vijftig dichters – het beste uit tien jaar Meander. Een bijzondere gelegenheid en niet in de laatste plaats omdat daar, voor iedereen toegankelijk, namen en gezichten aan elkaar verbonden konden worden. Het literair café, met gerechten op het menu als De mogelijkheid van een eiland en Dante coffee, vormde een toepasselijk schouwtoneel van het gevarieerd programma, bestaande uit voordrachten van medewerkers en dichters, aaneen gepraat door redacteur Joop Leibbrand, die voor deze gelegenheid de rol van presentator op zich nam.

Ten tonele verscheen als eerste Philip Hoorne, dichter aan huis bij Meander, die de toehoorders trakteerde op enkele gedichten uit zijn kersverse dichtbundel Het ei in mezelf. Voor hen die de bundel reeds lazen, bleek dat Hoornes poëzie nog beter tot zijn recht komt wanneer zij wordt voorgedragen.
Vervolgens was het tijd voor de eerste voordracht, in een reeks van drie, waarin enkele gedichten uit de zojuist gepresenteerde Meander-bundel werden voorgedragen door Edith de Gilde, Tine Moniek! en David Troch. Trots en met elk een eigen stijl brachten zij een persoonlijke selectie ten gehore. Zoals Joop Leibbrand opmerkte vormde de projectie van de voorgedragen gedichten op een scherm naast het podium een prima aanvulling. Op die manier werd het publiek in staat gesteld om dat wat voorgedragen werd in een eigen tempo te absorberen. Deze interactiviteit voor het publiek – die we bij Meander gewend zijn – werd echter uitgedaagd door de voordracht van David die zijn selectie van gedichten had omgetoverd tot een poetry-slam-achtige mix. Op die manier ontstond er een poëtisch verhaal waarin de afzonderlijke gedichten haast niet meer van elkaar te onderscheiden waren.

Naast de gepresenteerde bundel als getuige van een rijke historie, liet ook Mirjam Delen, als winnaar van de Meander Poëziewedstrijd 2004, horen dat Meander een site is waarop kwaliteit en toegankelijkheid hand in hand gaan. Zij droeg voor uit eigen werk na verteld te hebben dat de hoofdprijs voor haar de erkenning van haar dichterschap was geweest.

Zoals de middag geopend werd door een groot dichter, zo werd hij ook besloten door een groot dichter, te weten Patty Scholten. Met een greep uit een reeks nieuwe gedichten bevestigde zij aan de ene kant haar te boek stelling als 'dieren-dichter', en verraste zij aan de andere kant met gedichten over mensen. Wat beide categorieën gemeen hadden was de onschuldige betovering die er van uitging.

De namiddag, waarop woorden dapper de strijd aanbonden met rinkelende koffiekopjes en het espressoapparaat driftig trachtte de poëzie te overdonderen, eindigde met een open podium waarvan een viertal dichters gebruik maakten. Van de bundel, die bij uitgeverij Opwenteling verscheen en daar, sinds de presentatie ervan, te verkrijgen is, verlieten die middag rond 17.00u reeds 54 exemplaren het Boekencafé.

Vijftig dichters – het beste uit tien jaar Meander
Opwenteling, Eindhoven 2005; 76 blz. € 9,50
ISBN 90 6338 000 3